Oktober

IMG_3237 blog week 39

Voor mijn gevoel begint in oktober het winterseizoen. Ik vind het weer leuk als de zon schijnt. Het is een meevaller als je ergens lekker op de fiets heen kunt. Heel anders dan in de zomer. Toen viel het tegen als je ergens niet op de fiets heen kon.
De mooie dagen, die er in oktober echt nog wel zijn, worden weer als een geschenk ervaren. Waarschijnlijk heeft dat een beetje te maken met de verwachting die je ergens van hebt. Als je er vanuit gaat dat het slecht weer gaat worden en het is mooi weer voor de fiets, dan is dat een meevaller. Als je rekent op mooi weer in oktober, dan plan je dus eigenlijk een teleurstelling in. Beetje het oude gezegde van dat glas dat half vol of half leeg is. Ik word persoonlijk blijer van dat half volle glas. Eigenlijk geef ik hier dus het advies om niet te hoog in te zetten met je verwachtingen. Hoe hoger de verwachtingen, hoe grote de teleurstelling als het niet uit komt. Verwacht niet zo veel, dan is de kans dat het niet tegenvalt des te groter.
Wat er ook gebeurt, we hebben nog steeds de mooiste bloemen van de wereld. We zijn nog steeds de kers op de taart. Hoe groot de of klein de taart is, er is altijd een kers nodig om op  de taart te zetten.
We kunnen gerust zeggen dat dit seizoen voor de meeste kwekers matig is geweest. Zeker vergeleken met de twee voorgaande jaren, waar de bloemensector onbedoeld heeft geprofiteerd van het feit dat er weinig mensen op vakantie zijn geweest.
Voor het komende seizoen zijn geen voorspellingen af te geven. Wat doet de oorlog in de Oekraïne, hoe snel zijn we niet meer afhankelijk van gas uit Rusland. Welke kettingreactie veroorzaakt de hoge inflatie. Als het gas duur blijft, zal alles wat met energie te maken heeft duurder worden. Omdat veel Summerflowers telers de bloemen buiten telen, zal de directe invloed van de gasprijs voor deze telers wel meevallen. Toch wordt er door deze telers ook elektriciteit gebruikt en zijn we afhankelijk van de hogere prijzen voor de grondstoffen die gebruikt worden. De kosten stijgen en we zijn niet in staat om dit snel en rechtstreeks in rekening te brengen naar onze klanten. Het enige dat we kunnen doen, is er voor zorgen dat we heel mooie bloemen van een extreem goede kwaliteit blijven maken, die de bloemenwinkel graag als kers op de taart zou willen gebruiken.
Oktober is een goede maand om alles nog eens goed te overdenken. De bloemen zijn er, dus we gaan er vanuit dat iedereen wel eens bloemen nodig heeft. Mijn advies is om nu terug te gaan naar het begin van dit verhaal en dit tot de regel over het half volle en half lege glas nog eens na te lezen.