Bloemen zijn wel belangrijk

Summerflowers_Blog_week47_2022

Omdat vrijwel iedereen weet waar ik met de titel op doel, ga ik daar niet verder op in. Satire mag en moet. Ik weet nu wel een beetje hoe ik tegen de feitenkennis en de benadering hiervan bij deze satirische persoon aan moet kijken.
Dat bloemen wel degelijk belangrijk zijn, heb ik de afgelopen weken ervaren toen ik zelf enige weken in de lappenmand heb gezeten. Terwijl ik eigenlijk niets kon doen, maar wel veel te doen had, werd ik van vele kanten verrast met boeketten bloemen. Ik kreeg zelfs ook nog een heuse fruitmand. Hoewel ik natuurlijk allang wist hoe de uitwerking van bloemen is, werd ik toch verrast hoe goed deze attenties me deden.
Wat ik natuurlijk ook snap is dat bloemen, net als elk ander product, verantwoordelijkheid hebben naar de omgeving. Het doet me dan ook goed om te zien dat duurzaamheid een belangrijk onderwerp is bij de teelttechniek van de zomerbloemen. Vrijwel geen enkele teler laat het milieu waarin we leven koud.

Als ik de vooruitgang zie die we de afgelopen 10 jaar hebben gemaakt op dit gebied, denk ik dat we best trots mogen zijn. Belangrijk is wel dat we dat moeten willen vertellen. Eerlijk zijn over allerlei zaken is belangrijk als je wil dat mensen je geloven. Je moet het dus ook zeggen als iets niet lukt. Dit begint natuurlijk met niets beloven wat je niet waar kunt maken. Hierin schuilt ook het grootste probleem met de stikstofcrisis. Nederland heeft te veel aan Europa belooft en te weinig actie ondernomen en nu worden we op die woorden afgerekend.

Belangrijk is dat we van elkaar leren. Op social media zie ik vaak een biologische teler, die alles wat niet biologisch is de grond in trapt. De gangbare telers luisteren allang niet meer naar deze schopperij en worden er zeker niet door gestimuleerd om ook biologisch te gaan telen. Een aantal weken geleden was ik bij een andere biologische teler en deze had wat gangbare telers op zijn bedrijf uitgenodigd om met elkaar te praten. Het gesprek was open en eerlijk. De wederzijdse problemen werden open besproken en ik kan me niet voorstellen dat niet één van de gangbare telers door dit bezoek wordt geïnspireerd om toch eens te onderzoeken of een biologische bloemenkwekerij niet iets voor hem is.
Hieruit blijkt dat met elkaar praten veel beter werkt dan naar elkaar schoppen. Ik weet in ieder geval zeker dat de intentie om het zo goed mogelijk te doen bij de Summerflowers telers aanwezig is. Ik vind dat in ieder geval erg belangrijk.