Koud, nat en lekkere lange avonden

Foto van de Helleborus bloem. Witte bloem met een geel hart.

Ik ben eigenlijk wel een liefhebber van de donkere dagen. Lange koude natte avonden waar je na een wandeling kunt genieten van een lekker warm drankje. Natuurlijk zit ook ik niet echt te wachten op een koude winter, want dat kost op dit moment te veel. Toch heeft de gemiddelde Nederlander op dit moment al veel gas bespaard.

Bij vrijwel iedereen staat de verwarming lager. Alleen al de gedachte dat het gas onbetaalbaar wordt zet de mensen aan het denken. Ook ik heb sinds kort een app op mijn telefoon waarop ik precies kan zien hoeveel ik wanneer gebruik. Ook bij ons staat de kachel een graad lager. Of het nu hierdoor komt, of dat het vorig jaar kouder was, weet ik niet precies maar het is nu een beetje een sport geworden om elke maand onder het gebruik van het vorige jaar te blijven.

Als echte natuurliefhebber ben ik natuurlijk vooral bewust met de energie bezig om het milieu te sparen. Dit is ook de reden dat ik op de vergelijkings-app nooit de toets “vergelijk bedrag” aanklik. De kosten zijn natuurlijk hoger, daar heb ik de app niet voor nodig. Ook heb ik sinds kort (half november) zonnepanelen. Dit houd ik wel bij en ik moet zeggen dat dit echt alleen uit nieuwsgierigheid is, want een echte opbrengst zie ik hier natuurlijk nog niet. Dit komt volgend jaar bij de eindafrekening. Tot die tijd een hoog maandbedrag en het geld dat ik volgend jaar terugkrijg maar zien als een spaarpotje voor als het prijsplafond weer gaat verdwijnen voordat de prijs van het gas weer genoeg gezakt is.

Als ik ‘s avonds met een dikkere trui dan anders op de bank zit en het daarom gewoon net zo warm heb als anders, kan ik genieten van het bosje bloemen dat bij ons altijd op de tafel staat. Trouwens, ik denk dat je echt went aan een graad kouder. In het begin vond ik het niet aangenaam, maar na een week voelt het wel lekker aan.

Ik ben benieuwt naar de bloemen die deze winter in de schappen van de bloemist staan. Zijn dit alleen de bolbloemen, die een relatief lage energiebehoefte per steel hebben, of zijn er ook nog genoeg alternatieven van de telers die nog een langjarig energie contract hebben? Natuurlijk zal er ook aanbod zijn vanuit het buitenland maar ook deze zullen last hebben van de hoge energieprijzen met het vervoer. Blijven over de alternatieve teelten die in de Nederlandse kassen geteeld gaan worden.

Natuurlijk zijn de telers op zoek naar teelten waarin niet of nauwelijks gestookt hoeft te worden. Misschien is dit de kans voor de Helleborus of komt de inmiddels vrijwel helemaal uit Nederland verdwenen Anemoon Mona Lisa weer terug, kortom een spannende winter met voorlopig de kerst artikelen in de hoofdrol. Ik ben benieuwd naar de creativiteit van de Nederlandse teler. Ik heb er wel vertrouwen in.