De laatste van het Jaar 2022….

Summerflowers_2021_blog_week_51

In het laatste verhaaltje van het jaar is het gebruikelijk om terug te blikken op het jaar dat nu ten einde is. Als ik hier goed over nadenk is het best een speciaal jaar geweest. Als ik de problemen van vorig jaar om deze tijd naast die van dit jaar zet, is er zoveel veranderd, dat je bijna zou denken dat er tien jaar tussen heeft gezeten. De problemen die vorig jaar speelden zijn vrijwel uit ons collectieve geheugen verdwenen.
Vorig jaar om deze tijd zaten we in een lockdown vanwege Corona. Het nieuws werd toen beheerst door Corona protesten en in elke talkshow zat wel iemand die vond dat hij nog meer te lijden had dan de rest van Nederland. Een heel klein beetje werd er gesproken over de sterk stijgende energieprijzen, maar op de een of andere manier maakte de gewone man zich nog niet zo’n zorgen, want de economie liep als een tierelier.

Nu een jaar verder, lijkt de lockdown iets van een geheel andere tijd. Niemand lijkt zich te realiseren dat dit pas een jaar geleden was. Op dit moment is de oorlog in Oekraïne eigenlijk al een beetje naar de achtergrond aan het raken in het nieuws. De berichtgeving hierbij wordt voor een groot deel gedomineerd door de ongemakken die deze oorlog met zich meebrengt, met name de uit de hand lopende energie prijzen. Niet veel mensen kunnen er nog een touw aan vastknopen, maar de benzineprijs is weer terug op het niveau van anderhalf jaar geleden.

Voor de energie prijzen thuis in een prijsplafond afgesproken, dat voor een heel groot deel van de bevolking een aangename verrassing is. Op dit moment is er natuurlijk weer een discussie, omdat het prijsplafond iets ingewikkelder is in uitvoering dan gedacht en de journalisten zijn nu weer druk op zoek naar mensen die hiervan de dupe worden, om toch hun kranten en talkshows weer vol te krijgen.

Als je de kranten leest, dan ligt iedereen aan de geeuwhonger, maar als je een keer uit eten wil dat moet je 4 weken van tevoren reserveren, omdat ze allemaal vol zitten. Nu weet ik dat dit aan andere groep Nederlanders is, maar het geeft wel een beeld dat de welvaart niet helemaal goed verdeeld is.

Vanmorgen las ik in de krant dat de huizenmarkt onder druk staat, maar dat er voor starters nog geen kans is omdat de hypotheekrente zo hoog is. Ik moest even denken aan de hypotheek van mijn eerste huis. Die liep in een paar jaar tijd op van 9%  naar 12,75%. Andere tijd, ik weet het, maar toch. Eigenlijk hoop ik dat al deze problemen volgend jaar weer net zo naar de achtergrond zijn geraakt als de Corona lockdown. Ik hoop dus dat er veel problemen zijn opgelost, maar ben tevens ook wel nieuwsgierig waar we ons volgens jaar druk om aan het maken zijn.

Voor nu wens ik u prettige feestdagen en een veilig en gezellige jaarwisseling.