Gelukkig nieuwjaar

Rob Verlinden zittend tussen de kratten met Muscari bloemen in de kas. Gelukkig nieuwjaar.

Het nieuwe jaar is begonnen. Een heel nieuwe jaar om te genieten van seizoensbloemen. De term seizoensbloemen is soms en beetje een vreemde. Wanneer is een bloem een seizoensbloem. Voor sommige is dit als een bloem alleen in een bepaald seizoen beschikbaar is. Voor anderen betekend dit dat een bepaalde bloem je het gevoel van een bepaald seizoen geeft. Tuingoeroe Rob Verlinden zei eens tegen me dat het belangrijk is dat een seizoensbloem het hele jaar door verkrijgbaar is. De mensen die een bepaald seizoengevoel zoeken buiten het gewone seizoen, moeten toch de beschikking hebben over de bloemen die daar bij horen.

Voor seizoensbloemen is het wel belangrijk dat er in het seizoen genoeg beschikbaar is voor iedereen en tegen normale prijzen. Een mooi voorbeeld is de pioenroos. Sinds een paar jaar is deze bloem het hele jaar door beschikbaar voor de liefhebber. Toch is er in het voorjaar een echt pioenenseizoen, waar in de landelijke gebieden de pioenrozen in kraampjes lang de weg te koop staan. Vooral voor bruiloften en andere feesten is het belangrijk dat, hoewel schaars, de bloemen wel beschikbaar zijn. Je zal maar pioenrozen liefhebber zijn en in oktober willen gaan trouwen. Hoewel het geen pioenenseizoen is, zijn de bloemen wel te koop om in ieder geval in het bruidsboeket te verwerken.

Dit zelfde geldt voor de Astilbe. Ook een bloem die sinds enkele jaren jaarrond beschikbaar is en sindsdien een vlucht heeft genomen bij het gebruik in bruidswerk. De naam seizoensbloemen wordt ook vaak gebruikt bij bloemen die maar heel soms beschikbaar zijn. Deze zogenaamde snoepjes in de bloemenwinkel zorgen ervoor dat de bloemist en marktkoopman zich kan onderscheiden van de bloemen in de supermarkt, die al erg lang van te voren ingekocht moeten worden. De bloemist kan inspringen op een toevallige beschikbaarheid van een bijzondere bloem.

Om al deze leuke bloemen onder de aandacht te kunnen brengen ontpopt Summerflowers zich als Summerflowers and More. Dit More houdt in dat ook een hele mooie bijzonderheid die niet precies tot de zomerbloemen behoord soms onze aandacht krijgt. Op dit moment geldt dat voor die hele mooie dikke tulpen, die in de nog naar weinige rolkassen in Nederland worden geteeld. Niet alleen is deze teelt zeer ambachtelijk, dit zijn vaak ook heel andere soorten tulpen. Andere vormen en kleuren en eigenlijk altijd van een uitmuntende kwaliteit. Dit soort bloemen maakt het leuk om voor een verjaardagsfeest eerst eens even bij de bloemist langs te gaan.

Ik ga hier niet zeggen dat de bloemen in de supermarkt slecht zijn. De versheid is vaak erg goed en als wekelijkse bloemetje in huis is er zeker niets mis mee. Op dit moment staat de bloemenwinkel nog een beetje in de kerststand. Natuurlijk worden er geen kerststukken meer verkocht, maar veel bloemen of bessen die in de deze stukken werden verwerkt zijn ook heel mooi te gebruiken is een winterbloemwerk. Mooie voorbeelden zijn de fel gekleurde bessen van de Ilex, de nu vaak kleurige Helleborus en niet te vergeten de sprekende bloemknoppen van de Skimmia.

Naast al deze, beetje kerstbloemen staat de bloemenwinkel natuurlijk vol met al die seizoensbloemen die toch wel een beetje jaarrond beschikbaar zijn. Niet dat het nu het seizoen is, maar je haalt toch een beetje het seizoengevoel in huis. Voor de mensen die liever het seizoen volgen is het leuk om te weten dat de eerste seringen en sneeuwballen ook al in de winkel staan. Samen met de tulpen, narcissen, Hyacinten en nu opkomende markt van de bol op pot is het dus goed mogelijk om je huis toch al een beetje een voorjaargevoel te geven. Ook voor Summerflowers is de nieuw start nu echt begonnen. We wensen u in ieder geval een bloemig 2024. Aan ons zal het niet liggen.