Beetje beter

Bos met verschillende pioenen in een glazen vaas op een tafel in een woonkamer. Op te tafel liggen wat spulletjes en op de achtergrond staat een kinderwagen

De berichtgeving de afgelopen weken was gericht op de betere netto cijfers op het loonstrookje. Natuurlijk gaf dit veel positieve en negatieve berichten. Hoewel ik heb besloten om negatieve berichten niet helemaal meer tot me te nemen, lukt dit toch niet helemaal.
Veel mensen zijn ontevreden, omdat de verhogingen bij veel mensen de inflatie niet helemaal dekt. Deze opmerking wil ik eigenlijk een beetje koppelen aan de negatieve berichten over het programma “De slimste mens”. De kennis van de kandidaten zou beneden peil zijn. Zelf heb ik dit programma eigenlijk nooit gekeken, omdat ik er vanuit ging dat het voor zeurende bejaarden was, maar kennelijk had ik dit mis. De koppeling met de zeurende mensen die de verhoging op de loonstrook ruim onvoldoende vinden en het programma Slimste Mens is de volgende vraag: “Wat wordt er bedoeld met Inflatiespiraal?”. Ik ga dit verder niet uitleggen, maar voor de mensen die dit niet meer uit hun schooltijd kunnen herinneren, zou ik zeggen zoek het eens op.

De positieve mensen hebben het beter. Zij zijn blij met de verhoging en zijn zich er van bewust dat de gemiddelde boom niet tot de hemel groeit. Zij  kunnen zich de term Inflatiespiraal wel voor de geest halen en weten wat het inhoudt als je alles direct gaat compenseren.
Wat heeft dit nu allemaal te maken met bloemen? Op zich een makkelijke vraag. De bloemen worden gekocht met geld dat de mensen over hebben om te besteden aan mooie dingen. Deze mooie dingen moeten er mede voor zorgen dat mensen zich er gelukkiger door voelen en een mooi boeket bloemen kan daar zeker aan bijdragen.

Voor de teler en de bloemist de taak om er voor de zorgen dat deze bos bloemen van een goede kwaliteit is en minimaal het aantal dagen mooi blijft als de klant verwacht. Over dat verwachten is nog wel iets te zeggen. Als je verwacht dat een gemiddelde pioenroos 10 dagen op de vaas staat dan schep je een te grote verwachting en dus een teleurgestelde klant. Er is zelfs een pioenroos die de week zeker niet haalt, maar in de tussentijd een zo fantastische metamorfose ondergaat dat dit de korte houdbaarheid zeker goedmaakt.
Het is dus wel van belang dat de bloemist aan de klant het eerlijke verhaal vertelt. Wanneer er wordt gezegd dat een bloem minimaal een week mooi is op de vaas en dat is 6 dagen, dan is er een teleurstelling. Wanneer 6 dagen als de maximale houdbaarheid wordt aangegeven is die teleurstelling er niet.

Eigenlijk een beetje als de koopkracht. Als je er vanuit gaat dat deze stijgt en dat gebeurt niet dan is er een teleurstelling. Als je er vanuit gaat dat deze daalt en dat valt door het betere salaris strookje een beetje mee, dan ben je toch even een beetje blij. Als bloemenman zou ik dan toch zeggen, vier het met een mooi bloemetje