Sneeuwklokjes

Sneeuwklokjes

Persoonlijk word ik altijd erg gelukkig als ik de eerste sneeuwklokjes weer zie bloeien. Het sneeuwklokje lijkt zich weinig aan te trekken van veranderingen in het klimaat en bloeit gewoon net als 30 jaar geleden ergens tussen half januari en half februari. De bloeitijd is afhankelijk van de mate waarin het op dat moment in Nederland vriest. Als het niet vriest begint de bloei al half januari.

Voor de liefhebbers van sneeuwklokjes is het leuk om te weten dat er heel erg veel verschillende sneeuwkokjes zijn. Er zijn hele verenigen die zich bezig houden met het verzamelen van al deze leuke afwijkingen. Het sneeuwklokje is voor mij het begin van het nieuwe bloemenjaar. Hoe enthousiast mensen worden van bloemen blijkt ook uit het feit dat er voor bijna elke plant een vereniging is. Ook zijn er nationale en internationale collecties die er voor zorgen dat alle bekende Cultivars bewaard blijven, zelfs als hier niet een echt commerciële reden voor is.

Als liefhebber ben ik zelf betrokken bij de Astilbe werkgroep. Hoewel deze groep een commerciële inslag heeft, beheerd wel één van de leden de Nederlandse Nationale collectie Astilbe. In samenwerking met de beheerders van de Engelse Nationale collectie wordt er voor gezorgd dat de geschiedenis van de Astilbe niet verloren gaat. Naast het in stand houden van het assortiment, wordt de collectie ook elke keer weer aangevuld met de nieuwste Cultivars bij de veredelaars vandaan.

Leuk is dat eigenlijk veel veredelaars zowel commercieel als als liefhebber bij de Astilbe werkgroep betrokken zijn. Omdat onze bloemgroep zo veel kleine gewasjes herbergt, zijn er ook erg veel liefhebbers die zowel hun brood er mee verdienen als hobbyist zijn. Deze combinatie maakt dat veel van onze telers met hun hobby hun brood verdienen. Het leuke van al deze hobby- en studieclubs is dat bij deze clubs de professionals in contact komen met de consument die ook liefhebber is.

Als je je gaat verdiepen in een bepaald soort bloemetje, kom je er achter dat er ergens op de wereld wel een vereniging of club bestaat die deze bloem of plant een warm hart toe draagt. Voordat ik te veel de hobbyist ga uithangen, wil ik eigenlijk vertellen dat de bloemen die door de Summerflowers telers worden geteeld eigenlijk het resultaat zijn van de uit de hand gelopen hobby van de echte liefhebber.

Door deze bloemen ook echt commercieel te gaan telen krijgen ze de kans om hun liefhebberij bij  het grote publiek bekend te maken. Eigenlijk is dit het belangrijkste uitgangspunt van Summerflowers zelf. Summerflowers is ontstaan uit een uit de hand gelopen hobby om al de mooie dingen voor een groter publiek beschikbaar en bekend te maken. Met een beetje trots kan ik zeggen dat dit best wel aardig is gelukt.