Stukjes schrijven

Boeket met Narcissen, viburnum en andere lentebloemen in een kleurenpallet van geel, groen en een vleugje lila

Het schrijven van stukjes is voor mij een moment om even na te denken over de dingen die de afgelopen tijd gebeurd zijn. Je kan niet zomaar een stukje schrijven, je moet je realiseren dat er waarschijnlijk ook mensen zijn die het gaan lezen. Op zich niets mis mee, maar het blijft spannend.

Inmiddels schrijf ik al 9 jaar elke twee weken een verhaal over zomerbloemen op onze website Summerflowers.nl. Elke twee weken is het weer spannend als je er bij nadenkt dat mensen dit ook gaan lezen en het er misschien wel helemaal niet mee eens zijn. Als ik iets zonder moeite opschrijf, denk ik aan de opmerking die een schrijver een keer maakte. Deze zei dat iets wat zonder moeite is geschreven ook meestal niet de moeite is om te lezen. Dus als het makkelijk lukt spookt direct deze opmerking door mijn hoofd.

Afgelopen week heb ik meegewerkt aan een interview voor drie Nederlandse vakbladen. De afgelopen 29 jaar heb ik in totaal meer dan 3200 stukjes in deze bladen geschreven. 29 jaar elke week in de vakpers. Ik schrok er wel een beetje van dat dit zoveel stukjes geweest waren. Omdat ik nu ben gestopt met mijn werk als adviseur, heb ik besloten dat ik deze stukjes niet meer moet schrijven. Hierover ging dit interview. Dit blog is nu dus mijn belangrijkste schrijfwerk.

Natuurlijk heb ik meer plannen, maar daarover later. Deze week wordt er ook gewerkt aan een paasuitzending van De Grote Tuinverbouwing. We leveren hiervoor niet alleen de bloemen, maar ook de verhaaltjes. Als ik met dit verhaal klaar ben, ga ik direct door met het schrijven van de verhaaltjes over de gele bloemen die we daar gaan laten zien. Elke feestdag lukt het toch weer om een speciaal bloementhema te maken om de televisiekijker mee te verrassen.

Eigenlijk is de bloem veel meer dan alleen de bloem. Vrijwel elk product wordt interessanter als je er meer over weet. Zo is dit ook met bloemen. Als je weet waar de oorsprong van een bloem ligt, is dit al een reden om even aan dit land te denken. Als je de Afrikaanse lelie (Agapanthus) ziet, kan het geen kwaad om even aan een Giraf te denken. Maakt de bloem toch net even spannender. Als je dan ook weet dat de wegkanten op een eiland als Madeira vol staan met deze bloemen, heb je niet veel fantasie nodig voor een mooi verhaal.

Met Pasen is het vooral de kleur geel, maar eigenlijk het voorjaar dat tot de verbeelding spreekt. We laten dan ook gele narcissen, gele Forsythia, gele Ranonkel en gele tulpen zien. Ook de gele vrouwenmantel (Alchemilla) wordt getoond. Eigenlijk start met de Pasen ons zomerbloemenseizoen. Vanaf nu komen er elke week wel producten bij in het assortiment. Genoeg dus om over te blijven schrijven.