Drukte in de Bollenstreek

Summerflowers_blog_2023_Week15

Nu de Keukenhof weer open is en de bollenvelden volop in bloei komen, is het in de Bollenstreek waar ik woon een drukte van jewelste. Nu kan ik bijna vanuit huis de bollenvelden zien, dus ik hoef niet met de auto weg. Dit is zeker in het weekend vrijwel niet mogelijk, zo druk is het dan. Op de fiets gaat nog en er zijn mooie routes uitgezet, maar het is ook op de fietspaden erg druk.

Hoewel ik vind dat iedereen de vrijheid moet hebben om zijn sport uit de oefenen, denk ik toch dat de wielrenners er goed aan doen om hun trainingsrondje tijdens deze drukte buiten de Bollenstreek te organiseren. Niet alleen in de Bollenstreek is het druk. Op de kwekerijen staat het voorjaar voor de deur. In het voorjaar moeten er erg veel dingen gebeuren. Niet alleen op teelt technisch vlak.

In de winter is er meer tijd om zaken als administratie te doen en onderhoud te plegen. Dus is er ook wat meer tijd om dingen even uit te stellen, omdat je hier later ook wel even tijd voor hebt. Nu de werkzaamheden op de kwekerij weer meer aandacht vragen komt menigeen er achter dat de rustige tijd van de winter voorbij is en dat nog niet alle administratie en onderhoud is bijgewerkt. Dit geeft druk.

Hoewel het telen van bloemen een ontspannende bezigheid is, zijn al deze telers ook nog eens ondernemers. Ondernemen in deze tijd, is ook het je staande houden tussen al de regels en verplichtingen die je als ondernemer hebt. Wat vrijwel niemand door heeft is dat de bloementeler in de avond, na het werk, nog vaak uren bezig is met zaken als registratie, administratie, regelen van het vervoer naar de veiling. Invullen van een veelvoud aan formulieren voor de personeelsadministratie en dan ook nog eens contact houden met die zieke werknemer.

Op zich prima regel, maar doordat die werknemer ziek is heeft hij het als kleine ondernemer al drukker dan normaal. Ik hoor wel eens personeel van bloementelers die zeggen dat de baas niets doet en de halve dag op kantoor zit terwijl zij aan het werk zijn. Ik weet dat de meeste kwekers (ondernemers) eigenlijk ook liever zelf de tijd zouden hebben om bloemen te snijden, maar dat dit niet lukt door alle zaken die naast het bloemen snijden ook geregeld moeten worden.

Het gezegde is dat druk hebben niet geeft, maar dat druk voelen stress veroorzaakt. Omdat het bloemen telen verder zoveel voldoening geeft, gaan deze telers gewoon door met bloemen telen en om een beetje te ontspannen, begeven ze zich op de zondag tussen het drukke fietsverkeer van de Bollenstreek op zoek naar het laatste plaatsje op dat zonnige terras. Kortom de bloementeler heeft niets te klagen.