Laatste officiële telersbijeenkomst

Close-up van een vaas met seizoensbloemen

Deze week hebben we de laatste officiële telers bijeenkomst van de Summerflowers telers. Dit is toch wel een dingetje. Het initiatief van Summerflowers is eigenlijk al begonnen in het jaar 2000. Toen ben ik gestart met een aanbodinventarisatie onder de naam ZeeBra Zomerbloemen. Misschien een vreemde naam, maar de 9 telers die hier aan meededen kwamen uit Zeeland en Brabant. Drie jaar lang heb ik toen de productie gegevens van deze telers elke week via de fax naar de kopers gestuurd.

Leuk detail  is dat dit per fax moest, omdat de meeste kopers nog niet met E-Mail werkte. De telers maakte hier al volop gebruik van en ook de elektronische aanvoerbrief was al gemeengoed. Na drie jaar is dit toen gestopt, omdat de telers niet konden meten of het wel werkte. In 2010 was waarschijnlijk de tijd meer rijp voor een dergelijk initiatief en is Summerflowers gestart.

\Toch is ook Summerflowers waarschijnlijk door de tijd ingehaald en is het niet gelukt om met onze activiteiten door te gaan. Hoewel iedereen het een prachtig initiatief vindt, lukt het niet om genoeg mensen te vinden die hier ook geld voor over hebben. Jammer, maar Summerflowers is niet mislukt. Ik heb net de presentatie die ga houden op deze laatste bijeenkomst afgerond, vandaar dat ik de datums goed in beeld heb.

Er is door Summerflowers erg veel gedaan om de zomerbloemen in het zonnetje te zetten. We zijn ongeveer 250 keer met onze bloemen op de nationale televisie geweest. Ik weet geen partij die dit evenaart. Tevens hebben een facebook pagina met bijna 150.000 volgers.

Op dit moment wordt er nog gekeken of we delen van onze Facebook pagina en website in de lucht kunnen houden. Dit geldt tevens voor een goed onderkomen voor de vele verhaaltjes die ik over bloemen heb geschreven en die allemaal zijn gebruikt in de uitzendingen van De Grote Tuinverbouwing. Natuurlijk moet er ook nog een nieuw podium komen voor deze tweewekelijkse blog. Het schrijven over bloemen blijft belangrijk.

Op dit moment staan alle wegen nog open en ik hoop dat het gaat lukken. Hoewel het zomerbloemen seizoen voor de deur staat is het voor mij toch een beetje een afscheid van een kindje dat 13 jaar geleden is geboren. Ik had gehoopt dat het op zelfstandige benen kon staan, maar dat is niet gelukt. Vandaar dat dit een beetje het meest melancholische stukje is dat ik ooit heb geschreven. Ik beloof dat het in ieder geval de laatste keer is dat ik mij in dit verhaal zo laat gaan.

Ik hoop dat jullie nog lang van onze mooie bloemen kunnen genieten, want de telers gaan natuurlijk gewoon door met het telen van mooie bloemen. Zelf ga ik er vanuit dat als dit verhaal op deze plaatst stopt er een nieuw podium is gevonden. De eerste maanden ga ik in ieder geval gewoon door met elke 2 weken een verhaal schrijven over bloemen in de ruimste zin van het woord. Prettig voorjaar.