Pioenrozen

3 paeonia flowers in pink with yellow heart.

De pioenroos is bij uitstek de meest populaire bloem in ons assortiment. De pioenroos is zo vaak bezongen in allerlei liedjes, want ik kan me niet voorstellen dat alle liedjes die gaan over rozen niet in heel veel gevallen gaan over de pioenroos. De pioenroos is de koningin van het voorjaar en tot voor kort ook alleen maar in het voorjaar verkrijgbaar. Hoewel de pioenroos nu in beperkte mate jaarrond beschikbaar is, blijft het voor de meeste mensen echt een voorjaar of eigenlijk een vroege zomerbloem.

Geen enkele bloemenwinkel, marktkraam of zelfs supermarkt haalt het in zijn hoofd om in het voorjaar geen pioenrozen in de schappen te hebben. De populariteit van de pioen zit hem niet alleen in zijn schoonheid, maar ook in zijn diversiteit. Er zijn niet alleen veel kleuren pioenrozen, maar ook veel vormen.

De dubbel-bloemige soorten zijn het bekendst. Deze zijn er van wit via roze naar donkerrood. In diezelfde kleuren zijn er ook enkele pioenrozen. De enkele pioenrozen zijn er ook van klein tot groot. De grotere vormen doen het uitstekend in drijfschalen en zijn tijdens open komen een toonbeeld van gratie. Er zijn zelfs pioenrozen die tijdens het uitbloeien helemaal van kleur veranderen. Sommige soorten staan meer dan 10 dagen en lijken dan helemaal niet meer op de pioen die in de vaas ging. Er zijn ook soorten die maar 4 tot 5 dagen staan, maar dan op een dusdanige gracieuze manier hun rode dekbladen afstoten dat het een lust is om naar te kijken.

Naast de pioen als snijbloem is de pioen ook een mooie plant voor in de tuin. Je hebt en beetje geduld nodig, maar na een jaar of drie heb je een mooie pol met bloemen in de tuin die elk jaar weer terug komt. Als je ook nog eens het geluk hebt dat je flinke zware klei in de tuin hebt, kan deze pol zomaar 30 jaar staan. De pioen als snijbloem groeit in populariteit sinds dat de gebruiker door heeft dat je een pioenroos juist niet stijf in de knop moet kopen, maar als bijna openspringen knop. Ook de bloemist heeft dat inmiddels goed door en ziet dat hij juist met die te rauwe pioenen blijft zitten, of er klachten over krijgt.

Als laatste krijgt ook de teler door dat de rauwe pioen helemaal niet meer geliefd zijn bij de handel, omdat deze er alleen maar gezeur mee krijgt. Door als consument hier goed op te letten, heeft u niet alleen een prachtige vaas bloemen in huis staan, maar heeft u ook nog eens op subtiele manier de telers, bloemenhandel en de bloemist opgevoed. Als je iets maar lang genoeg blijft vertellen komt het vanzelf goed. Veel plezier met één van de mooiste bloemen periodes van het jaar.