Hoogzomer in Nederland

Summerflowers_2020_blog_week_27

In week 25 valt de langste dag van het jaar. Op deze dag begint eigenlijk de zomer pas. Na deze dag gaan de dagen weer korter worden en worden de avonden minder lang. Toch begint voor de meeste mensen op die datum pas de echte zomer. Vanaf de langste dag starten de zomervakanties en kan het grote genieten beginnen. Heel veel mensen gaan in die periode op vakantie. Waarom is me niet altijd even duidelijk.

Natuurlijk snap ik begrippen als schoolvakanties, maar omdat mijn kinderen al heel lang het huis uit zijn heb ik hier zelf niet meer mee te maken. Maar zelfs als je kinderen heb, waarom zou je dan naar een (te) warm land gaan als het juist hier dan het mooiste weer van de wereld is. Lekkere lange dagen, veel langer dan in het zuiden. Nederland heeft in de zomer eigenlijk het mooiste weer dat je kunt bedenken. De natuur heeft nog niet te veel te lijden onder de hitte en ziet er op de meeste plaatsten fris en groen uit.

Ik ken weinig landen die zo mooi groen zijn als Nederland. Naast het feit dat het er mooi is, kun  je ook in de zomer genieten van de mooiste bloemen. In Nederland worden er in de zomer veel buitenbloemen geteeld. De kwaliteit van deze bloemen is geweldig. Het mooiste van bloemen die buiten gegroeid zijn is dat je ze ook makkelijk buiten op de vaas kunt zetten. Geen terras zonder een mooi boeket bloemen op de tafel.

Als je de bloemen iets compacter op de vaas zet en niet echt op de wind, kan een buitenboeket zomaar twee weken erg mooi blijven staan. Dit komt voor een deel omdat de nachten in Nederland over het algemeen niet zo warm zijn. Dit is een voordeel voor de bloemen en je slaapt ook nog eens veel lekkerder.

In deze weken zijn de laatste pioenrozen nog beschikbaar, maar gaat de aandacht langzaam meer naar de uitbundige zonnebloemen. De zonnebloem is sinds jaren niet meer weg te denken uit het assortiment zomerbloemen. In heel veel boeketten is het de blikvanger of zoals ze dat in de boeketterie zeggen, de hoofdbloem.

Naast een hoofdbloem heb je nu natuurlijk een extreem grote keus uit andere bloemen die naast de zonnebloem de show kunnen stelen. Sommige bloemen kunnen natuurlijk geen totaal boeket dragen, maar zijn voor de volledigheid toch onmisbaar. Een paar mooie voorbeelden zijn de Astrantia en de Sanguisorba. Deze bloemen maken een boeket eigenlijk af. Bloemen als Veronica, Phlox en ridderspoor zijn opvallender en zijn ook als z.g. mono-bos erg mooi in de vaas.

Er zijn ook bloemen die op zichzelf genoeg aandacht opeisen zodat ze een boeket domineren. Een mooi voorbeeld hiervan is de vaste plant Delphinium, de Delphinium elatum. Elatum betekend in het latijn  “hoog groeiend” en zegt genoeg over deze extreem grote en stevige bloemaren. Als ik alle bloemen die er in de zomer beschikbaar zijn ga benoemen heb ik een heel boek nodig. Misschien heb ik door een paar voorbeelden te noemen de interesse in bloemen in de zomer gewekt. Er is keuze genoeg. Prettige zomeravonden.