Bloemetje Biertje BBQ

Boeket met seizoensbloemen in witte pot. Bloemetje Biertje BBQ

Met buitenbloemen wordt vaak bedoeld dat de bloemen buiten gegroeid zijn. Toch moeten we hier een extra toevoeging bij maken. Net als dat je niet alleen bloembollen hebt, maar de hele winter door ook bolbloemen. Bij buitenbloemen moet je dus ook denken aan bloemen voor  buiten. Omdat de buitenbloemen ook buiten zijn gegroeid zijn ze dus uitstekend bestand tegen de buiten omstandigheden.

De meeste bloemen houden het buiten ook langer uit dan binnen. In de meeste gevallen is het buiten kouder dan binnen, in ieder geval in de nacht. De bloemen mogen dus gewoon buiten blijven staan in de nacht. Zelfs als het regent is dit geen enkel probleem. Als de bloemen groeien staan ze ook gewoon buiten als het regent. De enige vijanden van een buitenboeket zijn de wind en zon.

Bij de wind betekend dit ook dat een hoge lichte vaas makkelijk omwaait. Gebruik dus liefst een wat lagere vaas met een zware bodem. Als het gaat stormen moet de vaas natuurlijk even in de luwte, maar dat doe je met de andere ornamenten in de tuin ook, dus dat is geen extra moeite.

De volgende is de volle zon. Een vaas bloemen in de huiskamer zet je ook niet in de volle zon voor het raam. Ditzelfde geldt ook voor het buitenboeket. Natuurlijk is een beetje zonlicht geen probleem, maar als de vaas de hele dag vol in de zon staat gaat hij toch een beetje minder lang mee.

Belangrijker is het dat de bloemist het boeket aanpast aan de buitomstandigheden. Het boeket moet iets strakker gebonden worden en mag liefst geen lange losse takken boven het boeket uit hebben. Deze hoge bloemen verdampen dan zo veel dat ze de wateropname door de steel niet in orde krijgen. Door de boeketten iets compacter te maken wordt dit probleem voorkomen.

Het verbaast mij dat ik nog steeds geen bloemenwinkels tegen kom die deze toepassing in hun winkels aanraden. Ze ontnemen niet alleen hun klanten een heel mooie toepassing voor de buitenbloemen, maar lopen ook een belangrijk deel van hun verkopen mis. Gemiste kans dus.

Al meerdere keren in deze blog heb ik onze zomerkreet laten horen. Bloemetje Biertje BBQ. Met deze kreet kun je als bloemist zelfs een één tweetje maken met de plaatselijk slager en een mooi buitenboeket verkopen bij een BBQ pakket. Ik wens iedereen een geweldige zomer toe en verwacht eigenlijk toch dat nu eens een slimme bloemist de kreet Bloemetje Biertje BBQ gaat overnemen.