De kraamkamer

De "Kraamkamer" van mooie nieuwe planten. Kwekerij de Hessenhof in Ede. Op de foto zie je een veld met verschillende planten in bloei in verschillende kleuren zoals zacht paars en oranje/geel. Op de achtergrond een groene heg en groene bomen en een licht bewolkte lucht.

De afgelopen weken heb ik een aantal mooie fietstochtjes gemaakt door midden Nederland, om precies te zijn de Utrechtse heuvelrug. Net als de rest van Nederland de mooiste streek van het land. Naast mooie bossen en veel mais percelen kwam ik ook in één van de kraamkamers van de Nederlandse zomerbloementeelt.

Omdat ik bij telers vaak hoor dat er weinig nieuws meer is te vinden en ik dat zeker niet geloof, ben ik eens bij deze kweker gaan neuzen. In een van de laatste vakbladen stond dat via aan het aantal items dat er op de veiling wordt aangevoerd niet is aan te tonen dat er sprake is van sortimentsverschraling.

Ik heb een beetje mijn twijfels over deze conclusie. Niet over de data, want deze zal wel kloppen. Ik heb zelf een beetje het idee dat er meer varianten op hetzelfde worden aangevoerd. De volgende nieuwe Dahlia of nieuwe Gerbera is eigenlijk niet een echt nieuw item. Echte nieuwe dingen vindt je in de kraamkamers.

Deze kraamkamers zijn vaak openbaar, maar veel telers gunnen zich zelf geen tijd om hier in het drukke seizoen naar toe te gaan. Toch is er juist in deze periode het meeste te zien. De kraamkamer voor nieuwe gewassen waar ik ben aangeland is De Hessenhof in Ede. Op deze kwekerij worden ongeveer 7000 soorten planten geteeld. Veel van deze planten zijn vaste planten.

Op deze kwekerij zijn ongeveer 3000 soorten planten ook direct voor iedereen te koop. De kwekerij heeft een website, maar hier kun je niets bestellen. Er wordt ook niets opgestuurd. Alles is te koop, maar je moet het wel zelf uitzoeken en meenemen. Een snoepwinkel voor de bloementeler die leuke dingen zoekt. Het is hier op een mooie zomerse dag dan ook druk met bezoekers. Allemaal tuinliefhebbers. Deze tuinliefhebbers hebben er zo te horen ook echte verstand van en zoeken bewust de leuke dingetjes eruit.

Geen enkele bloementeler te zien. Die heeft het te druk en gaat van de winter wel op zoek naar leuke dingetjes. Hij vraag dan aan een handelaar of er nog leuke dingen zijn. Liefst bloemen die weinig werk geven en veel per stuk opleveren. Hierbij liefst ook nog een complete teeltbeschrijving. Maar het moet wel nieuw zijn, want als bloementeler wil je jezelf onderscheiden.

Als ik nog sceptischer wordt, is het niet leuk meer, dus mijn advies is, kom van de tuin af en ga op zoek naar die unieke items waar je je echt mee kunt onderscheiden. De teeltbeschrijving moet je dan zelf uitvinden en is geen garantie of het iets is of wordt, maar zeg niet dat er geen mogelijkheden zijn, want die zijn er wel. Veel plezier op het vrije dagje op de Hessenhof.