Bollenstreek in de zomer

Bloemenvelden in de bollenstreek. Bloemen in de kleuren paars rood, wit en roze. rechts achterin staat een huis en de lucht is blauw met wat sluierbewolking.

In het voorjaar is het in de Bollenstreek een drukte van jewelste. De kleuren van de bloembollenvelden komen je dan van alle kanten tegemoet. Na dit kleurengeweld dat ongeveer 6 tot 8 weken duurt, wordt de bollenstreek een beetje kaal. Eerst worden de bollenvelden groen en na een ruime maand, ongeveer begin juli, veranderd de streek bij een beetje veel wind in een stuivende zandvlakte. Ook dit is echter maar tijdelijk.

Er worden overal groenbemesters ingezaaid en binnen een paar weken is de streek weer groen. Dit groen is echter niet alleen van de net ingezaaide groenbemester. Dit komt ook door de grote hoeveelheid ingeplante percelen met vaste planten en Dahlia’s. Hoewel de meeste Dahlia’s die er staan voor de knollenteelt regelmatig gemaaid worden en er dus geen bloem is te zien, staan er ook percelen die gebruikt worden voor de bloementeelt en hier is volop kleur te zien.

Soms nog indrukwekkender zijn de percelen met vaste planten. Zo aan het einde van de zomer staan deze planten in volle bloei en is er in veel stukken van de bollenstreek een kleurige lappendeken te zien. Naast de vaste planten bloeien ook de percelen met Calla volop. Deze bloem wordt in de bollenstreek op vrij grote schaal geteeld. Voor de zomerbloementeelt is de teelt van vaste planten vrij belangrijk. Een groot deel van de zomerbloemen die in Nederland worden geteeld komen namelijk van vaste planten.

Een van de kleurigste is de Phlox. Zeker in deze periode maken de kleurrijke percelen met bloeiende Phloxen duidelijk waarom deze bloem in het Nederlands vlambloem heet. In het najaar komen ook alle Anemone japonica in bloei. In de tuin is dit al een bekende en veel gebruikte plant, vooral omdat deze pas laat in het jaar gaat bloeien. Als snijbloem is deze bloem nu bezig om zijn weg naar de bloemist te vinden. Kortom, een fietsritje door de Bollenstreek is nu zeker de moeite waard.

Natuurlijk staan de bloeiende percelen een stukje verder uit elkaar, maar omdat het nu niet zo extreem druk is met fietsers dan in het bollenseizoen, is het fietsen veel leuker. Bijkomende voordeel is natuurlijk het betere weer en het feit dat, in tegenstelling tot het vroege koude voorjaar, alle terrasjes open zijn om even uit te rusten. Eropuit dus. Voor je het weet is de zomer al weer voorbij.