Street Art

Street Art in bloemenvorm. Foto van een geveltuitje waar de geel groene blaadjes en roze bloemen te zijen zijn voor een groen geverfde houten muur/deur. Rechts achterin staat een houten tobbe met nog meer plantjes.

Dat de bloemen en planten sector artistiek bezig is zou voor niemand nieuws moeten zijn. Overal waar met kunst wordt gewerkt staan ook bloemen. Misschien zijn de zonnebloemen van Van Gogh wel de bekendste uitingen van bloemen in de kunst. In Baarn is in het kasteel jarenlang de tentoonstelling Bloemkunst gehouden. Hier werd op een heel mooie wijze bloemen tentoongesteld in combinatie met kunst.

Toch kun je veel kunst met bloemen en planten ook veel dichter bij huis vinden. Als je in de diverse grote steden een beetje buiten de winkelstraten loopt zie je overal bloemen. Zeker in de studenten buurten zie je veel bloemen in de vaak maar 10 cm diepe voortuintjes. Soms staan de bloemen te bloeien in een strookje van maar 2 cm die toevallig bij het bestraten vrij is gebleven. Niet alleen wilde bloemen en vaak onkruid, maar soms hebben mensen er een sport van gemaakt om mooie dingen te laten  groeien op een plek waar je het niet zou verwachten.

Een paar weken geleden sprak ik over de Anemone japonica,, dat deze bezig is zich een weg te vinden naar de bloemenwinkel. In Amersfoort stond deze bloem te bloeien in de spleet tussen de gevel en de straatklinkers in een strookje zeker niet groter dan 2 centimeter. Deze vaste plant is hier geplant. Hoe weet ik niet precies, maar ik denk dat iemand een tegel heet opgelicht en hier de plantjes onder heeft gelegd. De planten heeft waarschijnlijk zelf de rest gedaan.

Toen ik hier liep kwam direct de term Street Art in mij op. Waarom zou alleen, met spuitbussen verf, soms kunstig geschilderde muren tot deze kunstvorm behoren. Waarom is dit minder kunstig dan sommige beelden die je alleen herkent als je de beschrijving die er soms bij zit leest. Een groep is begonnen om namen te zetten bij mooie kleine onkruidjes om die best vaak mooie bloempjes hebben. Als deze bordjes er niet bijstonden zou het gewoon onkruid zijn. Mensen lopen vaak zonder het te zien langs kunstwerkjes van tuinieren.

Tuinieren is soms niet meer dan het niet weghalen van bijvoorbeeld de soms massaal groeiende stokrozen, die zich blijkbaar erg goed voor de 2 cm tuintjes lenen. Het is ook grappig dat sommige onkruiden in deze tuintjes de kans krijgen om erg groot te groeien, omdat de tuinier tot dat moment niet het verschil heeft gezien tussen zijn plantjes en het onkruid. Hoe dan ook deze mensen zijn met bloemen bezig.

Deze tuintjes geeft de stadsmens de inspiratie om naar de bloemenwinkel te gaan en nog meer van dit mooist ook in de huiskamer te zetten. Dat er soms ook mensen zijn die denken dat ze deze bloemen gewoon kunnen plukken, mag geen reden zijn om met deze vorm van tuinieren te stoppen. Ik geniet in ieder geval van de achterafstraatjes waar deze bloemen de kans krijgen om te groeien en koop weer grif een boeketje om zelf in de vaas te zetten.