Winter is een maandje uitgesteld

Kar met meerdere kleuren Chrysanten erop. Staat klaar op het land om vervoerd te worden naar de schuur voor verdere verwerking. Nog net geen winter

 Vroeger begon de wintertijd rond 1 oktober. 1 oktober was toen echt het begin van de koude periode. Dit jaar hadden we de een van warmste september maanden ooit. De eerste weken was het meer dan 30 graden en omdat we niet mogen klagen over het weer zeiden we niet dat dit eigenlijk niet meer aangenaam was. Gelukkig waren de dagen  niet zo lang en werd het in de avond al snel wat koeler. Samen met het verzetten van de wintertijd naar begin november lijkt ook de natuur een maand op te schuiven.

Vroeger zorgden we er voor dat vorstgevoelige gewassen niet meer na 1 oktober geoogst hoefde te worden. Nu gaat de buitenproductie van onze bloemen door tot begin  november. Dit houdt ook in dat de buitenbloemen die in oktober op de markt komen nog gewoon goed zijn. Als er geen extreme onweersbuien of een vroege najaarsstorm over de gewassen heengaat, is oktober nu gewoon een aanvulling op de nazomer.

Veel gewassen zijn er dus langer. De Dahlia blijft op de markt tot de eerste nachtvorst en ook bloemen als de Astilbe, de zomeraster en zonnebloem blijven gewoon te koop totdat de zwaardere nachtvorsten zich aandienen. De najaar gewassen lijken zich weinig aan te trekken van het warme weer en zijn gewoon te koop.

De eerste Skimmia staat in de winkel en ook de najaarsanemoon is nu volop te koop. De sierkool is op dit moment op zijn hoogtepunt omdat de kleuren van dit gewas nu echt intens zijn. De sierkool blijft nog tot half november in een goede kwaliteit volop op de markt. Natuurlijk loopt voor de buitenbloementelers het seizoen wel een beetje ten einde.

De zomer is dit jaar echt anders geweest. Veel zeggen een slechte zomer, maar dit lijkt alleen maar zo omdat het weer precies in de zomervakantie een beetje tegenviel. De regenval is niet extreem geweest. Er is wel iets meer regen gevallen tot nu toe dan het langjaar-gemiddelde, maar dat was ook hard nodig na 4 zomers dat het veel te droog is geweest. Als bloementelers zijn we eigenlijk wel blij met het weer van de afgelopen zomer. De meeste gewassen zijn goed tot hun recht gekomen en ook de nazomer heeft gezorgd voor kwalitatief goede gewassen.

Toch zijn we nu al weer een beetje bezig met het volgende seizoen. Wat hebben we geleerd van dit jaar en welke leuke bloemen gaan we volgend jaar weer telen. Een paar maanden geleden sprak ik over de kraamkamers voor mooie nieuwe producten voor de toekomst. Ik hoop dat de telers toch nog de tijd hebben gevonden om deze tuinen te bezoeken, zodat er ook volgend jaar weer nieuwe bloemen te bewonderen zijn in de bloemen speciaal zaken.

Natuurlijk is het niet alleen zoeken naar mooie kleurtjes, maar ook naar sterke planten die de nieuwe extremen van ons nieuwe klimaat zonder kunst en vliegwerk kunnen verdragen. De zomerbloementeler wil natuurlijk ook in de toekomst zijn natuurlijke uitstraling behouden. Prettige nazomer