Fietsen door de bloemen

Scabiosa bloem in volle bloei. Bloemen

Half oktober heb ik een paar dagen gefietst. We zijn vanuit de bollenstreek naar de Zuid-Hollandse eilanden gefietst. Een dag heen, een dag fietsen op Goeree en toen weer een dag terug.

Hoewel ik al mijn hele leven aan de duinen woon, had ik niet gedacht dat er een fietspad door de duinen lag vanaf Zandvoort tot aan Hoek van Holland. Vanuit Hoek van Holland langs de nieuwe waterweg naar het pondje in Maassluis. Langs die route stonden nog allerlei bloemen te bloeien waarvan ik dacht dat die alleen in het voorjaar bloeide. Veel van deze bloemen ben ik vaak voorbij gereden, omdat ik vrijwel altijd met de auto was. Nu op de fiets zie ik dingen die waarschijnlijk niet nieuw zijn, maar me altijd door de haast van de rit zijn ontgaan.

Dan heb ik het niet eens over de kolonie Flamingo’s die aan de Grevelingen bij Herkingen. Deze kolonie schijnt hier al jaren te overwinteren. Omdat je op de fiets dus toch meer details ziet dan met de auto, kom ik steeds nieuwe dingen tegen. Waarschijnlijk is dit met de meeste bloemen ook zo.

Veel van de nieuwe producten die er op zomerbloemengebied op de markt komen zijn helemaal niet nieuw. Een mooi voorbeeld is de Scabiosa. Mijn vader teelde deze bloemen al net na de tweede wereld oorlog. De bloemen waren mooi, maar er was geen markt voor. Hij is toen bloembollen gaan telen. Best kwalitatief succesvol, maar al gauw was hij voor deze teelt te kleinschalig om te overleven. Weer terug in de bloemen bleek ineens wel een markt te zijn voor de Scabiosa.

Dichter bij mijzelf. Ik teelde ruim 40 jaar geleden de Scabiosa atropurpurea. Heel mooie bloemen, maar geen markt. Op de eerste twee emmertjes na waren er geen kopers voor. Ditzelfde gold voor de Zinnia die ik teelde. Ongeveer tien jaar geleden werd de Scabiosa atropurpurea als nieuwe product op de markt gebracht onder de naam Scoop Serie. Iedereen was enthousiast over de mooie kleuren en het gewas werd populair. Ook de Veronicastrum, die bijna dertig jaar geleden in de bloemenwereld is geïntroduceerd en mislukt en nu mateloos populair aan het worden is, is zo’n voorbeeld. Zo zijn veel van onze nieuwe gewassen eigenlijk helemaal niet nieuw, maar alleen herontdekt.

Als een bloem nu niet aanslaat, betekent dat niet dat dit over tien jaar ook zo is. Omdat we in het verleden erg veel bloemen hebben uitgeprobeerd, is er eigenlijk best wel al ervaring met “nieuwe” bloemen. Wat eens is mislukt in de markt, kan dus jaren later, meestal ook door de introductie van nieuwe en sterkere Cultivars, ineens weer echt de moeite waard worden. Hierin zit dus een groot voordeel van het ouder worden, dan weet je al die dingen nog en kan de nieuwe generatie er zijn voordeel mee doen.