Euphorbia fulgens.

Close up of Euphorbia Fulgens cognac baron

Euphorbia fulgens is een van de meest sierlijke Euphorbia’s die er bestaat. Deze sierlijkheid heeft de bloem te danken aan twee belangrijke kenmerken. De eerste is de kleur en de tweede de vorm. Langs de steel vormt deze Euphorbia een lange aar (ook wel veer genoemd) van kleurrijke kleine bloemetjes. Deze veren zijn uitstekend te gebruiken in de meer luxe boeketten. Om deze Euphorbia voor meer doeleinden geschikt te maken hebben te telers een truckje bedacht. De teler topt de tak en hierdoor ontstaat er een bloemtak met meerdere kleinere veertjes die in elk boeket gebruikt kan worden.

Inmiddels is deze vorm van de bloem de meest gangbare. De kleuren van deze Euphorbia zijn zeer intens van puur wit tot diep donker paarsrood en alle hier tussenin liggende tinten. Kleuren van oranje tot geel en zelfs bronskleuren en zilvertinten komen bij deze bloem voor. In het Engels wordt de bloem “Scarlet plume” genoemd.

Euphorbia

Het geslacht Euphorbia is misschien wel het plantengeslacht met de meest uiteenlopende vormen. Er zijn Euphorbia’s die meer op cactussen lijken van op gewone planten. Er zijn vormen met extreme doornen zoals de bij de meeste mensen wel bekende Christusdoorn die vroeger erg populair was als kamerplant. Dit kwam vooral doordat de plant het heel goed uithield op de vensterbank boven de steeds brandende verwarming. Hierin laat deze plant zijn verwantschap zien met de meer cactus vormen van de Euphorbia. Bij deze plant is vooral de extreme combinatie van mooie bloemen met scherpe stekels waaraan de plant zijn naam te danken heeft reden voor zijn succes.

Euphorbia in de eigen tuin.

Er zijn vrij veel Euphorbia soorten die in Nederland als tuinplant worden gebruikt. Een aantal staan ook als buiten snijbloem bij de bloementeler. Deze vormen blijven vaak in de winter groen en geven heel vroeg in het voorjaar een meest gele bloemaar.

Kerstster.

Voor veel mensen is de kersster of Poinsettia (Officieel Euphorbia pulcherrima) een plant die mooi gekleurde bloemen heeft  met de kerst. Toch bloeit de kerstster met kleine gele bloemetjes midden in het hart. De kleuren die je ziet zijn eigenlijk gekleurde bladeren. Als je de kleine bloemetjes van de kersster goed bekijkt zijn deze vrijwel het zelfde als de van de Euphorbia fulgens.

De teelt van Euphorbia fugens.

De Euphorbia fulgens is net als  de kerstster een z.g. korte dag plant. Dit houdt in dat de plant pas bloemen gaat aanleggen als de daglengte onder een bepaalt aantal uren in gezakt. Als de teler de plant dus gewoon in zijn natuurlijke bloemtijd zou laten bloeien, dan zouden alle bloemen op vrijwel dezelfde dag in bloei komen. Omdat dit niet echt handig is maakt de teler de korte dag zelf door een verduisteringsdoek dicht te trekken op het moment dat de teler besluit dat het tijd is voor de plant om aan de bloemaanleg te beginnen.

Door op verschillende momenten te planten en ook op verschillende momenten te beginnen met verduisteren kunnen de bloemen over een langere periode in de bloemwinkel staan. Door deze teelttechnische maatregel staat de Euphorbia fulgens nu al vanaf september tot en met de kerstperiode in de bloemenwinkel

Euphorbia op de vaas.

Om de goede houdbaarheid op de vaas te garanderen neemt de teler al een belangrijke maatregel. Na het oogsten worden de stelen van de bloem met heet water dicht gebrand. Omdat de Euphorbia behoort tot de wolfsmelk familie loopt er na het oogsten melksap uit de steel en als dit te veel is dan is dit slecht voor de houdbaarheid op de vaas. Door al op de kwekerij de stelen te beschermen tegen dit z.g. leegbloeden, hoeft u als consument niets meer te doen. Natuurlijk blijft het belangrijk om de stelen voor het op de vaas zetten schuin af te snijden en een schone vaas te gebruiken. Ook het gebruik van snijbloemenvoedsel zal het vaasleven en ook de mooie uitbloei verbeteren.