Kerst tijd

Woonhuis in de sneeuw. omringd door bomen en een laagje sneeuw. We dromen natuurlijk allemaal van een witte kerst

De kerst periode blijft voor mij een speciale tijd. Normaal gesproken vond ik deze periode altijd al bijzonder, maar dit jaar is eigenlijk nog specialer. Dit jaar heb ik voor het eerst geen vakantie tijdens de feestdagen. Op zich niet erg, want eigenlijk heb ik sinds begin dit jaar elke dag vakantie. Dit voorjaar ben ik gestopt met mijn teeltadvies bedrijf en heb hierdoor eigenlijk alle tijd van de wereld. Eigenlijk was ik ook gestopt met Summerflowers, maar dat is gelukkig niet helemaal door gegaan. Ik heb dus de tijd om veel leuke dingen te doen, maar ook wat meer tijd om me met Summerflowers bezig te houden.

Hoewel we eigenlijk pas in 2024 weer met Summerflowers opstarten, zijn we er natuurlijk al volop mee bezig. Een flink aantal telers zijn via de Social Media al onder de aandacht geweest en we zijn bezig om de website aan de nieuwe omstandigheden aan te passen. Afgelopen week heb ik een paar bezoekjes afgelegd bij telers en ook bij een bloemist. Toevallig waren dit allemaal kleine ondernemers die alles zelf moeten, maar ook willen doen. Zoals ik twee weken geleden al schreef, wordt dat met de huidige regelgeving steeds moeilijker. Er moeten zoveel dingen gedaan worden dat het bijna niet in je eentje te doen is.

Toch zullen ook deze ondernemers met hun tijd mee moeten gaan. Heel vaak worden om kosten te besparen bepaalde zaken  niet opgepakt. Nog steeds zijn er kleine winkeltjes of marktkramen waar niet gepind kan worden. Dit klinkt aannemelijk, want een pin-apparaat kost geld, maar erg veel mensen hebben nu eenmaal geen contant geld meer bij zich. Ook het aanbieden om een tikkie te sturen werkt bij veel mensen nog niet echt goed. Hoewel de klanten van goede wil zijn en natuurlijk even geld gaan pinnen om iets te kunnen kopen en contant te kunnen betalen, komt waarschijnlijk te helft niet meer terug. Niet omdat ze niet willen betalen, maar omdat ze onderweg naar de pinautomaat een andere stand gevonden hebben waar je wel kunt pinnen.

Ditzelfde geldt voor automatisering bij de bloementeler. Dingen zoals een emmervuller, een eenvoudig knip apparaat en simpele bosmachine zijn al heel snel rendabel. Toch kiezen veel kleine ondernemers ervoor om alles alleen en met de hand te blijven doen. Soms zal dit een terechte keus zijn, maar de grens ligt hier bij de onwil om verbeteringen te onderzoeken. Als na onderzoek blijkt dat mechanisatie te duur is en wordt besloten om het niet te doen, is dit een zeer terechte keuze. Als er gewoon niet naar wordt gekeken omdat het toch te duur is, is de beslissing twijfelachtig.

Nu lijkt me de kerst een mooie periode om zaken eens rustig op een rijtje te zetten. We zijn natuurlijk juist een enorme fan van deze kleine ambachtelijke bedrijfjes, die vaak een andere sfeer laten zien als de grote tuincentrums, waar je toch even naar toe gaat voor de enorme kerstshows die ze daar laten zien. Juist de kleine bloemist die nog even een paar bloemen erbij zoekt om een boeket helemaal naar jou smaak te maken en de marktkoopman die wel een paar boeketjes heeft staan, maar toch de meeste klanten heeft die er van genieten om zelf de bloemen uit zoeken, terwijl de marktbloemist hier een mooi persoonlijk boeket van maakt.

De markt is trouwens een fenomeen wat de laatste decennia enorm is veranderd. De kwaliteit bij de marktkoopman is enorm verbeterd. De versheid is bijna niet te evenaren, omdat de marktkoopman vrijwel elke dag leeg verkoopt en dus geen oude bloemen meer heeft. Belangrijk punt is dat de marktkoopman evenals de bloemenwinkelier de klant zelf spreekt en hierdoor weet wat de mensen graag willen. Ook heeft hij de kans om de verhalen van de bloemen erbij te vertellen. Het persoonlijke contact is juist met de kerst een belangrijke reden om toch nog even snel een bloemetje te gaan kopen. Prettige feestdagen.