Tulp

Tulp icoon. Oranje tulp die bijna bloeit in een bed van tulpen

Tulp

Misschien een vreemde keuze op de website van Summerflowers om een stuk over tulpen te gaan schrijven. Toch valt dit mee. Zoals u misschien heeft gemerkt profileert Summerflowers zich nu als Summerflowers and More. Dat More houdt in dat we ook oog hebben voor bloemen die dan misschien wel geen zomerbloemen zijn, maar die wel de snoepjes in de bloemenwinkel zijn.

De tulp is natuurlijk nog steeds wel een seizoensbloem, maar door de massale verkoop in de supermarkt is het ook een bloem voor alledag geworden. Hoewel er met de tulpen in de supermarkt niets mis is, bestaat er ook nog een overtreffende trap in kleuren en kwaliteit die je in de supermarkt niet tegenkomt. Over deze tulpen wil ik het graag even hebben.

Nieuwe kleuren en vormen

Er zijn weinig bloemen waar zoveel in wordt veredeld dan bij de tulp. Elk jaar komen er nieuwe tulpen bij die ook vaak nog eens de naam van een bekend persoon krijgen. Bij deze veredeling wordt gekeken naar mooie nieuwe kleuren, maar ook naar andere vormen en zwaardere stelen. Natuurlijk is ook de gezondheid bij de tulpenveredeling een belangrijk aandachtspunt en wordt er tijdens de veredeling natuurlijk ook gekeken naar de eigenschappen die vooral voor de supermarkt van belang zijn.

In de bloemenwinkel gaat het echter om de zwaardere tulpen met sprekende kleuren en aparte vormen. Deze nieuwe tulpen worden meestal eerst door de meer ambachtelijke telers geteeld. Vaak gebeurd dat nog in de z.g. rolkassen, waar de nieuwe cultivars worden uitgeprobeerd. Vaak vallen er dan nog soorten af die minder geschikt zijn dan eerst gedacht, zodat alleen de extreem mooie en sterke tulpen overblijven. De nieuwe tulpen onderscheiden zich vaak door hun sprekende kleuren, maar ook door de vorm. Steeds meer tulpen krijgen dubbele bloemen en worden soms zelfs pioentulpen genoemd, maar ook de gefranjerde tulpen zijn steeds meer in de bloemenwinkel te vinden.

Naast deze nieuwe soorten wordt er ook gebruik gemaakt van dikkere bollen en vaak een rustigere teeltmethode om de extra kwaliteit bij u in de vaas te krijgen. De tulp is dus zeker de moeite waard om in de bloemenwinkel eens speciaal naar te vragen. De goede bloemist en de bevlogen markt koopman weet altijd wel een mooie tulp aan te bevelen. Omdat er toch wel veel nieuwe tulpen zijn, valt er elke week ook wel een andere kleur of vorm te vinden.

Koop dus gerust een bosje tulpen in de supermarkt, maar als u echt iets speciaals wil, loop dan ook nog even de bloemenwinkel binnen.

Waar komen de tulpen vandaan?

Voor de liefhebbeer nog even een stukje historie. De tulp behoord tot de lelie familie (Lilliaceae) en is een z.g. eenzaadlobbige plant. De tulp komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en wordt gevonden tot in het westen van China. Dat wij als Nederlanders denken dat de tulp alleen uit Turkije komt, komt doordat de Weense Turkije ambassadeur de bloem beschreef die hij in het Turkse Edirne had gezien. Via Oosterrijk en Belgie is de tulp toen in Nederland terecht gekomen. De eerste gedocumenteerde exemplaren werden door Carolus Clusius geplant in de Hortus Botanicus van Leiden, die vanaf 1593 door hem werd geleidt.

In de daaropvolgende eeuw groeide de tulp in Nederland en werd zo populair dat dit leidde tot de z.g. “dwaze tulpen handel”. Door de termijnhandel in tulpen werd door speculatie de prijs van tulpen gelijk aan die van goud. Net als altijd als er iets wordt opgeblazen stortte de tulpenmarkt in februari 1637 in en werden er door de speculanten vermogens verloren. Deze verliezen waren zo groot dat deze periode, de z.g. “Tulpenmanie”, voorgoed in de Nederlandse geschiedenis is verankerd. Op dit moment is de tulp de grootste in Nederland geteelde bloem.