Het gewone leven

Het normale leven. Foto van een boeket bloemen in geel en bruintinten op een tafel. Daarnaast staat een wit met blauwe gitaar en verder daarnaast een houtkachel met daarop kopjes.

Vreemd is het hoe snel je weer in het gewone leven bent na de feestdagen. Als je nu mensen het beste wenst krijg je regelmatig te horen dat dat na de 15e niet meer mag. Op zich vreemd, want waarom zou je iemand niet het hele jaar door het beste mogen wensen.

Toch is onmiskenbaar alweer uitkijken naar het voorjaar. Ik ben al naarstig op zoek naar het eerste sneeuwklokje, dat waarschijnlijk vorige week weer even zijn kopje onder de grond heeft getrokken vanwege de kou. Zelf ben ik vorige week nog even een paar dagen wezen fietsen en geloof me dat is eigenlijk best wel koud. Toch zie je soms al een bloeiende struik en ik zag iemand lopen met een tak van een bloeiende tulpenboom. Voorjaar dus.

We zijn op dit moment bezig om een mooie voorjaarsbijeenkomst te organiseren voor de Summerflowers telers. Omdat we toch te maken hebben met een herstart moet dit natuurlijk wel bijzonder zijn. Bijzonder is het voor mij zeker, omdat ik nu weer op bezoek ga bij telers die ik soms al een hele tijd niet heb gezien en weer de verhalen vanuit het vak ga horen. Deze verhalen vanuit het vak zijn natuurlijk de belangrijkste inspiratiebron om elke twee weken een verhaal te kunnen schijven.

Afgelopen weken hebben zich ook nog twee biologische bloementelers bij Summerflowers aangesloten. We zijn hier erg blij mee, omdat samenwerken met biologische telers de mogelijkheid biedt om van elkaar te leren. Summerflowers wil een platform zijn dat veel mooie dingen over het vak vertelt, maar ook een platform dat de telers de kans biedt om met elkaar in discussie te gaan over de problemen en uitdagingen waar ze als bloementelers voor komen te staan. Door goed naar elkaar te luisteren moet het lukken om met elkaar steeds duurzamer onze mooie seizoensbloemen te produceren.

Hoewel ik er niet vanuit ga dat op korte termijn iedereen biologisch kan gaan telen, ben ik er wel van overtuigt dat als de hele sector iets duurzamer wordt, dit zeker zoveel invloed heeft dan dat we alleen maar focussen op meer biologische bedrijven. Als je met elkaar praat, worden we daar allemaal beter van.

In de bloemenwinkel is het echt nog wel een beetje winter. De bloembollen op pot doen het natuurlijk goed en ook de gewone bolbloemen als tulpen hyacinten en narcissen zijn volop in de winkel te koop. Toch zijn er ook veel gewone zomerbloemen te koop. Natuurlijk komen deze bloemen op dit moment uit de kas of uit het buitenland, maar als u uit bent op een zomers tintje midden in de winter, dan is dat dus heel goed mogelijk.

Hoewel ik reikhalzend uitkijk naar het voorjaar, heb ik toch ook wel iets met de winter. We kunnen nog even genieten van de lange avonden en de voorbereidingen doen voor het komende buiten bloemenseizoen. Steeds is het weer een beetje afwachten welke nieuwe bloemen er door de telers geïntroduceerd gaan worden en welke vernieuwingen ons te wachten staan. Een belangrijk onderdeel van de productvernieuwing gaat u als bloemenliefhebber niet eens direct opvallen. Dit is de introductie van sterkere en houdbaardere bloemen. Dit merkt u pas als ze bij u in de vaas staan. Dat deze bloemen ook vaak weer een beetje duurzamer zijn geteeld, kunt u van ons aannemen en daar zijn we natuurlijk best wel een beetje trots op. Verlang naar het voorjaar maar geniet nog even van de winter.