Sneeuwbal (Viburnum opulus Roseum)

Sneeuwbal. Viburnum Opulis

Sneeuwbal (Viburnum opulus Roseum)

De naam Sneeuwbal is eigenlijk de enige juiste naam voor deze bloem. Als je de bloemen aan de takken ziet hangen is er eigenlijk geen andere naam mogelijk. Omdat de bloem al vanaf de vroege winter beschikbaar is, lijkt de naam nog toepasselijker. De aanvoer van Viburnum opulus Roseum kent eigenlijk twee gescheiden aanvoer periodes. De eerste bloemen komen van planten die buiten zijn gegroeid en daarna in de kas in bloei worden getrokken. Deze planten groeien het hele jaar buiten in een pot en worden steeds met kleine hoeveelheden in de kas geplaatst om ze in bloei te trekken. Omdat dit heel erg lang gedaan kan worden, wordt de aanvoer periode behoorlijk lang. Op deze manier kan de bloei periode heel goed over meer dan vijf maanden worden gespreid. Gedurende deze maanden is er een constante aanvoer van takken die globaal steeds dezelfde kwaliteit hebben.

Bij de andere manier van telen is de Sneeuwbal echt een seizoenproduct. De planten staan gewoon buiten in de grond te groeien en in het voorjaar zet de teler er een rolkas of plastic tunnel overheen om de teelt een beetje te vervroegen. In deze periode is de aanvoer veel groter en ook de takken zijn vaak veel zwaarder en langer. In deze periode kun je ook de extreem grote en lange takken met soms meer dan 10 bloemen vinden. Let bij deze grote takken wel op dat ze meer aandacht vragen. Omdat de takken zo groot zijn, zal de tak zijn water veel verder omhoog moeten brengen. Bij een snijheester is dit best wel een aandachtpunt. Bij de takken uit de kas gaat dit net even soepeler.

Elk jaar oogsten

In tegenstelling tot de Ilex kan de teler deze Viburnum elk jaar oogsten. Na de bloei gaat de plant weer nieuwe takken maken die in het volgende jaar direct weer bloeien. Omdat de knoppen al in de nazomer worden aangemaakt kan de plant makkelijk in de kas in bloei worden getrokken. Eigenlijk moet de scheut alleen uitlopen en uitgroeien tot een mooie bloem. Een groot deel van de teelt gebeurt dus buiten op het veld.

De teelt op het veld is de groei eigenlijk heel natuurlijk. In tegenstelling tot jaren geleden worden er vrijwel geen gewas beschermingsmiddelen meer gebruikt. De luis die graag op de verse takken van de plant leeft, wordt vrijwel altijd op natuurlijke wijze bestreden door de van nature aanwezige lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Omdat er nu meer inzicht is in de manier waarop de natuur werkt, worden er geen insecticiden meer gebruikt, zodat ook de natuurlijke vijanden van de luis blijven leven en het probleem voor de teler oplossen. Elk jaar leren we weer meer over deze materie en krijgen we steeds meer vertrouwen in het probleemoplossende vermogen van de natuur.

Weetje

De bloem die we hier Sneeuwbal noemen is de steriele vorm van de Viburnum opulus. Dit houdt in dat deze Viburnum na de bloei geen bessen maakt. Voordeel hiervan is dat de bloem veel langer mooi blijft. Als de bloemen zijn bevrucht dan verwelkt normaal gesproken de bloem, maar dat kan bij deze bloemen dus niet. De Viburnum is een in de Benelux inheemse plant en behoord tot de Muskus familie (Adoxaceae). De naam Viburnum betekend fierheid en ook dit maakt deze bloem helemaal waar.

Op de vaas

De sneeuwbal heeft een goede houdbaarheid, zeker als er goed met de bloemen wordt omgegaan. Omdat de Sneeuwbal een houtige tak heeft, is er extra aandacht nodig voor de wateropname na de oogst. Ten eerste zorgt de teler ervoor dat de bloem in het juiste stadium wordt geoogst. De bloemen staan dan wel in bloei, maar zijn niet helemaal uitgegroeid. Op de vaas bloeit de bloem helemaal uit tot de mooie sneeuwbal waar hij zijn naam aan heeft te danken.

Het is bij deze bloem heel belangrijk dat de tak niet slap gaat. Als de bloemen echt slap zijn, heeft deze er moeite mee om weer helemaal te herstellen. Voorkom dit dus. Bij de Viburnum wordt vrijwel altijd een zakje snijheester bloemenvoedsel meegeleverd. Goed schuin afsnijden en zeker het snijbloemenvoedsel gebruiken geeft vrijwel zeker de garantie tot een prachtig boeket bloemen. Gebruik ook het snijbloemenvoedsel als de Viburnum in een boeket verwerkt is.