Beestjes

Beestjes. larve van het lieveheersbeestje

Beestjes zijn natuur. Zonder insecten is het op de aarde voor planten vrij moeilijk om te overleven. Dit gegeven is de laatste tijd volop in het nieuws. In het nieuws is vooral dat het heel slecht gaat met de insecten en hiervan krijgt vrijwel iedereen de schuld, behalve de consument. Nu is de consument natuurlijk een heel erg breed begrip en kun je deze natuurlijk niet de schuld geven van iets waar ze eigenlijk helemaal niet bij stil staan. Dat de consument er niet bij stil staat dat zijn keuzes in het tuincentrum of de bloemenwinkel bijdragen aan een goed milieu is hem of haar dan ook niet aan te rekenen. De vraag is echter waarom de consument zich dit niet realiseert. Het antwoord is vrij makkelijk. Dit komt omdat wij als kwekers dit nog nooit echt goed hebben uitgelegd.

Dit is ook de reden dat ik in dit verhaal ga proberen de consument en natuurlijk ook de bloemist ervan te overtuigen dat beestjes in een plant of een bos bloemen heel erg gunstig kunnen zijn voor onze geliefde aarde. Om te beginnen hebben wij als kwekers de afgelopen decennia veel geleerd over hoe de natuur werkt. Vroeger werd er gedacht dat elk insect in een bloem of plant schade veroorzaakte. Mede om dit te voorkomen en omdat de afnemer geen beestjes in zijn bloemen wilde hebben, werden deze insecten doodgespoten. Waar toen niet bij stilgestaan werd is dat er ook erg veel nuttige insecten werden geraakt en hierdoor verdwenen. Op dit moment wordt een groot deel van de bloemen en planten vrijwel niet meer behandeld met insecticiden, om zo de nuttige insecten te sparen. Als dank hiervoor eten zij nu een groot deel van de voor de bloemen en planten schadelijke insecten op. Natuurlijk niet allemaal, want dan heeft ook het nuttige beestje geen eten meer.

Nu is het zo dat een enkel schadelijk insect dat aan de planten eet niet een echt probleem is. Dit gebeurt alleen als het er erg veel worden, maar door de aanwezigheid van de natuurlijke vijanden gebeurt dit vrijwel niet meer. Dit fenomeen heet een natuurlijk evenwicht. In sommige teelten komt dit evenwicht te langzaam op gang en hier zet de kweker zelf de natuurlijke vijanden van zijn plaaginsecten uit in het gewas, waardoor er sneller een evenwicht kan ontstaan. Een probleem kan ontstaan als de afnemer (de bloemenhandel en de bloemen en planten winkelier) geen beestjes in het product wil hebben. Soms heeft de teler in de hele teelt geen enkel insectenbestrijdingsmiddel gebruikt en moet hij deze wel gaan gebruiken vlak voor het afleveren, omdat de afnemer de beestjes (zowel de goede als de slechte) niet in het product wil hebben. Dit heet nultolerantie. Natuurlijk moeten we hier zo snel mogelijk vanaf, maar dan moet de consument het wel weten.

Op dit moment is tuincentrumketen Intratuin samen met telersvereniging Addenda begonnen om dit verhaal aan haar klanten uit te leggen. Hun thema is “Een plant zonder beestjes is niet normaal”. Met mijn verhaal probeer ik aandacht voor deze materie te creëren, zodat u de boodschap in het tuincentrum en de bloemenwinkel ook inderdaad opmerkt. Beestjes zijn onderdeel van de natuur. Iedereen die liefde voor de natuur voelt, zal misschien wel minder schrikken van een beestje in een plant of bloem, omdat dit een wezenlijk onderdeel van de natuur is. Samen met deze natuur lukt het de kweker om voor u gezonde en mooie bloemen en planten te kweken. Het zou zonde zijn als eisen van de afnemer er voor zorgen dat dit natuurlijke evenwicht op het laatst nog even verstoord wordt.

Dit begint natuurlijk bij de bloemenwinkel en bij u als consument. Als u niet meer schrikt van een beestje in uw aankoop, maar dit ziet als een mooi bijdrage om een mooie bloem te kunnen kweken, zijn we alweer een hele stap verder. De kweker is u dan heel erg dankbaar.