Fritillaria

Fritillaria Imperalis

Fritillaria

Als snijbloem is de Fritillaria niet bij iedereen bekend. Toch is dit jammer, want er zijn maar weinig plantengeslachten die zo’n grote variatie aan bloemen en bloemvormen heeft als de Fritillaria. De Fritillaria  is een bolgewas net als de tulp en de narcis. Van deze bollen worden de bloemen geteeld die in de betere bloemenwinkel verkocht worden. Sommige typen Fritillaria worden ook verkocht als bol op pot.

Assortiment.

Bij de snijbloemen is de keizerskroon de opvallendste. Deze Fritillaria imperalis is een grote kroon met bloemen die variëren van diep oranje naar geel. Voor sommige mensen zal deze bloem een beetje te sterk ruiken. In sommige streken wordt de bloem ook wel een stinklelie genoemd, maar in een vaas op de tuintafel zal dit zeker geen probleem zijn. Minder geurend en zeker zo opvallend is de Fritillaria persica. Deze bloem lijkt niet veel op de keizerskroon,  maar heeft wel dezelfde hangende bloemen. De kleur van deze bloemen is in de meeste gevallen diep paars, maar de vorm is heel anders. Bij de Fritillaria persica staan de bloemen net als bij een Aconitum in een aar op de steel en vormen zowel als mono boeket als in een bloemwerk een heuse blikvanger. Voor de liefhebber is de Fritillaria persica er ook in ivoorwit (Ivory Bells) De Fritellaria persica en de imperalis worden ongeveer 80 cm lang. Beide soorten hebben hun herkomst in het Midden-Oosten. De naam persica zegt eigenlijk al genoeg. Beide Fritillaria’s bloeien vroeg in het voorjaar en de persica is al vanaf januari in de winkel te zien.

Bij de kleinere soorten valt vooral de Fritillaria meleagris op. Dit is het z.g. kievitseitje. Misschien is dit wel het meest opvallende bolbloemetje dat er bestaat. Het gewas is in West Europa inheems, maar in het wild toch vrij zeldzaam. De bloemetjes lijken echt veel op een hangend kievitseitje. De tekening op elk bloemetje is uniek. Voor de liefhebber is er trouwens ook een witte variant op de Fritillaria meleagris Dit bolgewasje heeft een al lange weg afgelegd voordat het in de winkel staat. Het duurt al vier groeijaren voordat een plantje van zaad is uitgegroeid tot een bloeibare bol. Hierna staat de bol nog eens een periode in de kas voordat de bloem kan worden geoogst. Omdat dit gewas best wel gevoelig is, kan het gerust een vrij moeilijke teelt genoemd worden. Deze wetenschap maakt het waarschijnlijk nog veel leuker om dit bijzondere bloemetje in de vaas te hebben. In de bloemenwinkel valt hij niet echt op, omdat de bloem voor het grootste gedeelte in de vaas tot bloei komt. Als u ze niet direct ziet staan, vraag er dan gerust eens naar. Dit geldt trouwens voor alle Fritillaria’s. Niet elke bloemist heeft ze in huis, maar als er door u naar wordt gevraagd dan gaan ze deze echt wel voor u inkopen.

Er zijn nog veel meer kleine en grotere Fritillaria soorten die voor de snij gebruikt worden. Op de website van Gia Flowers uit Noord-Holland staan de meeste voor de snij geteelde soorten beschreven met mooie foto’s. Hier vindt u ook nog meer informatie over deze bijzondere bloem.

Weetje

De bekendste namen waaronder de Fritillaria bekent staat zijn de keizerskroon en het kievitseitje. Toch is dit nog maar een klein deel van dit uit meer dan 100 soorten bestaande geslacht uit de leliefamilie. De botanische naam is afkomstig van het Latijnse woord fritillius, dat staat voor dobbelsteenbeker. Deze naam staat voor de bloemvorm en het typische kleurenpatroon van veel leden van dit geslacht. Het kievitseitje, ook wel de wilde kievitsbloem komt in Nederland in het wild voor. De naam komt, voor iedereen die wel eens de kievitsei heeft gezien, niet vreemd voor.  De Fritillaria is een echte voorjaar bloeier en is in de bloemenwinkel vanaf half januari te koop.