Valentijnsdag

Boeket voor Valentijnsdag in rode tinten in hartvorm.

Vandaag is het Valentijnsdag. Op deze dag is het de bedoeling dat iedereen een bloemetje voor zijn geliefde koopt. Bij ons op dorp is het een beetje moeilijke dag omdat Valentijnsdag  precies een dag na de Carnaval valt. Een enkele winkel had nog een beetje aandacht voor Valentijn, maar bij de meeste winkels had vrijwel alleen Carnaval de aandacht. Ik woon niet in het zuiden, maar ongelukkigerwijs was ons dorp afgelopen weekend wel in het nationale nieuws, omdat er een schuur met een carnavalswagen was afgebrand. De combinatie Carnaval en Valentijn is soms een beetje onhandig. Valentijn is een echte bloemendag en ook ik koop steevast een boeket voor mijn geliefde.

Toch hebben bloemendagen soms een probleem. Ik sprak een bloemist, die helemaal niet blij was met de reclame die de branche maakt voor de verkoop van bloemen tijdens hoogtijdagen als Valentijn en Moederdag. Op deze dagen worden er erg veel bloemen verkocht en dit geeft vaak logistiek een groot probleem. Alles moet uit de kast gehaald worden om aan de vraag te voldoen. De kwekers gaan wel veel meer bloemen produceren voor deze dagen, maar de verkoopruimte en de personele bezetting van de verkooppunten worden niet zomaar veel groter en er is wel meer vraag en dus zijn er meer mensen nodig. Deze bloemist vond het veel belangijker dat er reclame voor bloemen wordt gemaakt in de periodes die tussen de bloemenhoogtij dagen liggen. Met Valentijn en Moederdag verkopen we toch wel bloemen was zijn redenering.

Natuurlijk is dit een beetje lastig. Het is veel duidelijker als je er bepaalde dagen uitpikt om aandacht voor bloemen te vragen, dus dat blijven we echt wel doen. Je moet ten slotte je verhaal vertellen als je de aandacht hebt. Toch geeft deze vaak terugkerende combinatie van Carnaval en Valentijnsdag wel de mogelijkheid om de aandacht voor de bloemen wat te verlaten. Als je door het feest het bloemetje bent vergeten, dan is dit helemaal geen probleem. Een week later zijn er ook nog erg veel mooie bloemen en heeft de bloemist vaak ook iets meer tijd om speciaal voor u een mooi boeket samen te stellen. Bijkomend voordeel is vaak dat de bloemenprijzen in de tussenliggende periodes iets lager liggen, zodat ook de gewone man tussendoor voor zijn geliefde iets moois kan kopen.

Dat je altijd bloemen kunt kopen is eigenlijk een luxe. Deze luxe wordt u aangeboden door de kwekers die het hele jaar hun best doen om voor u die mooie bloemen te telen. Een bloemetje komt namelijk niet van de lopende band of uit de fabriek. Het hele jaar door worden er planten geteeld om de bloemen van te kunnen oogsten. Bij de ene bloem zal de productietijd 3 maanden zijn, maar er zijn ook bloemen die meer dan een jaar moeten groeien om bloemen te kunnen produceren. Al die tijd hebben ze verzorging nodig.

Neem als voorbeeld de pioenroos. Deze plant heeft drie jaar nodig om in productie te komen en dan geeft hij één keer per jaar bloemen. De rest van het jaar moet de teler de planten goed verzorgen om er voor te zorgen dat ze niet ziek worden zodat er volgend jaar weer bloemen op de plant komen. Bij veel heesters is het zelfs zo dat een plant maar één keer per twee jaar geoogst kan groeien. Ook hier weer gaat de zorg voor de plant het hele jaar door. Hoewel het natuurlijk erg mooi is om tijdens de hoogtijdagen gewoon bloemen te blijven kopen, is een beetje extra aandacht voor de bloemen in de tussenliggende periode ook niet verkeerd.

Zeker voor de mensen die door de drukke carnavalsbezigheden Valentijnsdag zijn vergeten, is dit een prachtige gelegenheid om deze gemiste kans ook na de Valentijn nog even goed te maken. Een bloemetje geven heeft het hele jaar door dezelfde waarde en wordt dus altijd gewaardeerd.