Alchemilla mollis

Alchemilla Mollis met druppels dauw op de bladeren

De Nederlandse naam voor de Alchemilla mollis is vrouwenmantel, in sommige verhalen zelfs “fraaie vrouwenmantel”. Waarschijnlijk is deze naam ingegeven door de behaarde bladeren die een zacht gevoel benadrukken. In het latijn betekend de tweede naam van deze plant, mollis, ook letterlijk zacht. De naam zacht zou ook te maken kunnen hebben met de toepassing in de vroegere geneeskunde, waar de plant werd gebruikt ter verzachting van menstruatiepijn.

Hoewel de Alchemilla in  heel Europa inheems is, is dit in de meeste gevallen niet de Alchemilla mollis. Er zijn erg veel soorten Alchemilla, maar de voor de tuin en snijbloem gebruikte soort is  meestal de Alchemilla mollis. Voor de snij is dit zelfs de uit de mollis afkomstige Alchemilla mollis ‘Robustica’. Deze Alchemilla is groter en heeft een diepere goudgele kleur. De kleur van de gewone Alchemilla mollis is meer citroengeel.

Voor de tuin zijn meer Alchemilla soorten geschikt, waaronder ook kleinere soorten. Een leuke eigenschap van de Alchemilla in de tuin is dat na een regenbui of dauwnacht de druppeltjes water op het blad blijven liggen, wat de plant extreem fotogeniek maakt. Voor de teelt als snijbloem wordt meestal Alchemilla mollis ‘Robustica’ gebruikt.

Snijbloem

De Alchemilla wordt als snijbloem vooral gebruikt om andere bloemen in een beter daglicht te stellen. De vorm en kleur leent zich bij uitstek om een wat saai boeket vrolijk te maken. Door de fijne vorm en zachte kleur is de Alchemilla perfect te combineren met andere vaak fel gekleurde bloemen. Een perfecte combinatie is die met de pioenroos. Omdat de natuurlijke bloeitijd van de Alchemilla ook nog een vrijwel gelijk valt met die van de pioenroos is dit een leuke bijkomstigheid.

De Alchemilla is één van de vele snijbloemen die van vaste planten wordt geteeld. Hierdoor is ook de mogelijkheid om de Alchemilla gedurende het hele seizoen in bloei te hebben. De planten worden vanaf de winter in de vriescel bewaard om deze in winterrust te houden. Hierna worden ze vanuit de vriescel in zetten uitgeplant. Op die manier kan de kweker steeds een vers veld Alchemilla oogsten. Vanuit Nederland wordt vanaf ongeveer 1 maart tot eind november Alchemilla geoogst. In de overige periode is er een beperkte beschikbaarheid vanuit Spanje en Italië.

De bloemen worden geoogst als de bloeiwijze voor het grootste deel in bloei staat. Op die manier blijft de tak stevig en gaat niet slap op de vaas. Omdat er erg veel bloemetjes aan de steel zitten, die bij uitbloeien lichtgroen doorkleuren, heeft de Alchemilla een uitstekende houdbaarheid.

Weetje

De Alchemilla behoord tot de rozen familie ofwel de Rosaceae. Een groot aantal, vaak op het eerste gezicht niet op elkaar lijkende planten behoren tot deze familie. Een paar bekende andere bloemen uit deze familie zijn de Sanguisorba ofwel de pimpernel, maar ook de Spirea. Deze niet te verwarren met de Astilbe, want deze behoort tot een heel andere familie namelijk de Saxifragaceae.

Ook planten als Cotoneaster, Prunus, Aruncus (geitenbaard), Potentilla en natuurlijk de roos behoren tot de rozen familie. Voor wie dit leuk vindt kan het ontdekken van de diverse familie verbanden tussen de planten in de tuin en de snijbloemen in de vaas een leuke hobby zijn. Op het internet is al de benodigde info hierover te vinden.