Lathyrus

Lathyrus. Paarse sierewrt

De Nederlandse naam voor de Lathyrus die we hier beschrijven is pronkerwt. Omdat de Lathyrus ook echt een erwt is, is deze naam niet zo vreemd. Als je op het land erwten ziet groeien is het bloemetje vaak kleiner en meestal wit van kleur. De kleuren zitten echter echt wel in de originele erwten of peultjes, maar deze bloemen zijn vrijwel allemaal kleiner. Naast de teeltwijze die sommige peultjes en erwten telers ook gebruiken, namelijk het opbinden van de ranken, heeft de pronkerwt niet echt veel te maken met de groente gewassen.

Kleurenpracht.

De Lathyrus die door de bloementeler wordt geteeld een heeft grote bloem en staat op een 30 tot 50 cm lange steel. Door de jarenlange selectie zijn er steeds meer en helderdere kleuren ontstaan met bloemen die ook steeds groter zijn geworden. De eerste veredeling heeft waarschijnlijk al in het verre verleden plaatsgevonden, toen mensen het in groente tuintjes leuk vonden om met deze mooie bloemen te werken. De sierwaarde zit niet alleen in de enorme heldere kleurenpracht die bij de Lathyrus is te zien, maar ook de vorm van de bloem geeft een zeer luxe uitstraling.Omdat het een tere bloem lijkt zou je denken dat de Lathyrus zich alleen leent om in gemengde arrangementen te gebruiken. Niets is echter minder waar.

Ondanks zijn tere uiterlijk is de Lathyrus erg sterk en hierdoor ook zeer geschikt om solitair te gebruiken. De vorm en de kleur komt dan nog meer tot z’n recht. Omdat de Lathyrus zonder blad wordt geoogst is deze uitermate geschikt om als enkele bloem in de klein vaasje de show te stelen. De houdbaarheid van de Lathyrus is zondermeer goed te noemen. Juist omdat de bloemen zonder blad worden geoogst, komt dit ten goede aan de bloemen. Al het water dat de steel opneemt komt direct ter beschikking voor de bloem. Dit geldt ook voor het snijbloemenvoedsel dat aan het water wordt toegevoegd.

Gebruik.

De arrangeur kan met Lathyrus prachtige bloemwerken maken. Omdat de dunne stelen wel erg hard zijn is de Lathyrus uitermate geschikt voor uitbundige bloemwerken. De dunne stelen zijn heel goed te verwerken in de z.g. bloemenbuisjes. Door deze te gebruiken ontstaan er vele mogelijkheden om ze zelfs boven andere bloemwerken te laten uitsteken. Ook hier is weer het individuele gebruik mogelijk. Sommige arrangeurs maken hele tafelversiering die worden opgeleukt met de buisjes met Lathyrus.

Teelt.

De plantjes van de Lathyrus worden door de kweker opgeteeld en als ze groot genoeg zijn op regels uitgeplant. Door eerst de plantjes op te telen staan er precies genoeg planten om voldoende bloemen van goede kwaliteit te telen. Vaak al voordat de plantjes worden geplant wordt er een soort klimrek naast de regels gebouwd, zodat de klimplant, die de erwt nu eenmaal is, mooi omhoog kan groeien. Op die manier ontstaat er een soort muur van gewas waar later de bloemen aan groeien.

Door de  ranken mooi omhoog te leiden ontstaat er een mooie rechte steel die geoogst kan worden. Dit systeem werkt erg goed, maar is tevens erg bewerkelijk en alleen een teler die precies weet wat hij doet brengt de teelt tot een goed einde. Eigenlijk is het telen van dit op het eerste gezicht zo gewone plantje een teelt technisch hoogstandje.