Dicentra spectabilis

Dicentra. Foto door Jiska Ogier fotografie

De Dicentra spectabilis is in de volksmond bekend onder de naam gebroken hartje. Als je het bloemetje ziet is deze naam makkelijk te verklaren. De bloem lijkt als deze uitkomt ook echt op een gebroken hartje. Een andere naam is bloedend of tranend hartje. Ook deze naam klopt precies, als je de traan uit het hartje ziet komen als de bloem openkomt. Met de Latijnse naam zit het iets ingewikkelder.

De officiële naam voor Dicentra spectabillis is namelijk Lampocapnos spectalilis. In de officiële plantenhandel wordt deze naam voor de Dicentra spectabilis ook echt gebruikt. De naam Dicentra hoort nog wel bij de vele tuinsoorten, zoals de oude Dicentra formosa. In dit stukje ga ik verder over de Dicentra  spectabilis en laat de goede naam Lamprocapnos even links liggen. Als ik veel commentaar van de echte taxonomen krijg ga ik dit wel aanpassen, maar nu kennen de meeste mensen deze bloem nog onder de naam Dicentra. Ik praat hier over de spectabilis, omdat dit eigenlijk de enige is die als snijbloem wordt gebruikt.

Naast de mooie vorm heeft deze bloem ook nog heel mooie kleuren. De originele vorm heeft een mooie combi van roze/rood en wit. Naast deze gewone kleur is er ook een witte variant beschikbaar.  Deze helder witte vorm moet het echt van zijn zuivere witte kleur en natuurlijk de vorm van het tranend hartje hebben. De laatste tijd zijn er ook wat andere, vaak hardere kleuren op de markt zoals de ‘Valentine’. Dat de naam Valentine natuurlijk precies bij een bloem in de vorm van een hartje past hoef ik natuurlijk niet uit te leggen. Om  het geheel helemaal zoetsappig te maken is er ook nog een wat zeldzamere, zachtroze vorm met de naam  ‘Cupid’ .

Gebruik.

De Dicentra is een teer en delicaat bloemetje. De takken moeten voorzichtig behandeld worden om te voorkomen dat de stelen geplet worden. Door de snelle groei heeft de Dicentra een holle steel die makkelijk breekt. Dit is echter geen reden om de bloem niet te gebruiken, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. De Dicentra past heel goed in een vroeg zomerbloemen boeket.

Ook in combinatie met de op dat moment nog volop in de winkel aanwezige bolbloemen, doet de Dicentra het erg  goed. Door de speciale hartvormige bloemen doet de Dicentra het ook erg goed in het bruidsboeket. Vooral de witte vorm is hiervoor een topper.  De Dicentra is maar kort op de markt, dus als u de bloem in de winkel ziet staan maak hier dan direct gebruik van. In de maanden maart en april is de grootste kans dat u deze bloemen in de winkel of op de markt tegenkomt

Dicentra

De Dicentra is een uitzonderlijk mooi bloeiende vaste plant uit de papaver familie (Papaveraceae). De naam is afgeleid van de bijzondere bloemenvorm en betekend in het Grieks “twee sporen”. De Dicentra komt  inheems voor in Oost Azië en Noord Amerika. Er zijn ongeveer 8 hoofd soorten waarvan de spectabilis  voor de bloementeelt wordt gebruikt.

Naast de spectabillis die dus eigenlijk Lampocapnos heet, worden de andere soorten vooral in de tuin toegepast. Een groot deel van de charme van de Dicentra is ook dat de bloem al heel vroeg in bloei staat. De meeste Dicentra’s bloeien al in de tuin als de tulpen ook nog bloeien.  De snelle groei, nadat de planten uit de grond komen is indrukwekkend. Zodra de eerste scheuten boven de grond zichtbaar worden, staat deze binnen enkele weken in volle bloei.

De teelt van Dicentra.

De Dicentra is een vaste plant die via stekken wordt vermeerderd. Deze stekken staan bij de teler eerst een heel seizoen te groeien zonder dat er bloemen van gesneden kunnen worden. in het najaar sterven de planten bovengronds af waarna de ondergrondse plant in winterrust gaat. In het voorjaar komen de nieuwe stelen vanuit de vaste plant uit de grond. Deze takken geven direct een bloemtros en kunnen door de teler worden geoogst als snijbloem. Om bloeispreiding te  verkrijgen zet de teler vaak op een deel van het te oogsten perceel een tunnelkas om dit deel eerder te kunnen oogsten. Meestal worden er op verschillende tijden tunnels op de percelen gezet zodat er langere tijd bloemen geoogst kunnen worden.