Bloemenpracht

Bloemenpracht bij de Witte Kerk in Noordwijkerhout

Als bewoner van de Bollenstreek ben ik mij bewust van de bevoorrechte positie die ik heb. Ik woon normaal gesproken al in het mooiste stukje van het land, maar op dit moment is dat helemaal onbeschrijfelijk. Ik woon in de randstad, maar toch word ik omgeven door de mooiste natuurgebieden die je je voor kunt stellen. De Amsterdamse waterleidingduinen zijn zo’n beetje mijn achtertuin en als ik naar strand wil, kan ik kiezen om een half uur te lopen, een kwartier te fietsen of de auto te pakken en er dan drie kwartier over doen.

Natuurlijk is het bij ons wel eens druk en zeker in de Keukenhof tijd (ook 20 minuten fietsen), maar de kleurenpracht is niet te evenaren. Ik heb wel eens een route gefietst langs de Linge. De drukte die je dan hebt als de bloesems bloeien is een beetje vergelijkbaar met de drukte in de Bollenstreek als de bollen bloeien.

In ons dorp staat een witte kerk. De tuin van deze kerk is zo ingericht dat er altijd witte bloemen bloeien, zomer en winter. In de Keukenhof periode is er op het buitenplein een doorlopende presentatie van bloeiende tulpen en narcissen op potten die door de plaatselijk verenigingen wordt verzorgt. In de zomer is er nog een zomerbloemententoonstelling die meer dan de moeite waard is. Deze witte kerk is met zijn ruim 800 jaar één van de oudste gebouwen uit de omgeving en een belevenis op zich. Eigenlijk kan ik mij niet voorstellen ooit in een mooiere plaats te wonen.

Toch spreek ik vaak mensen die ergens anders wonen en ook hun eigen woonplaats de mooiste plek vinden om te vertoeven en er niet aan moeten denken aan de drukte die de mooie Keukenhof periode met zich meebrengt. Dit is waarschijnlijk de reden dat de meeste mensen hun eigen plek altijd de mooiste vinden. Het verhaal dat de tuin van de buurman altijd groener is gaat in de praktijk dus helemaal niet op.

Gemeentes die zo nodig hun gemeente op de kaart willen zetten krijgen dan vaak ook niet alle medewerking van hun bewoners, want die vinden het wel goed zoals het is en zitten niet te wachten op nog meer bezoekers. De grote steden kampen nu met problemen die ze eigenlijk over zichzelf hebben uitgeroepen. In het bloembollen seizoen lijkt de Bollenstreek wel op een grote stad, maar wat is het mooi. Iedereen geniet en zeker als het weer dan ook nog een beetje meezit, kan je dagje Bollenstreek niet meer stuk. Ik denk dat elk dorp, stad of gebied in Nederland dingen heeft waar ze trots op zijn.

Door het land heen zijn er gedurende het jaar vele bloemencorso’s. Hoewel ik natuurlijk het bloemencorso van de Bollenstreek in april de mooiste vind, kun je gedurende het jaar in het hele land corso’s bewonderen. Is het geen Dahlia, dan is het wel fruit, zoals in Tiel. Overal zijn er mensen die van bloemen genieten en er mooie dingen van maken. Gebeurt dat niet in de bloemenwinkel dan is het wel op de markt.

De markt is de laatste jaren uitgegroeid van een plaats waar je alleen komt voor de koopjes, tot een serieuze plek om je bloemen te kopen. De versheid van de bloemen op de markt kan vaak makkelijk tippen aan die van de bloemenwinkel of de supermarkt. De markkoopman is nu vaak echt een bloemist die graag in contact staat met zijn klanten en speciaal voor hen een boeketje in elkaar draait.

Natuurlijk zijn er ook kant en klare boeketten te koop voor de mensen die iets meer haast hebben, maar de kwaliteit is op de markt gewoon goed. De markt geeft nog steeds een gevoel van een beetje uit zijn. Een mooi bloemetje hoort daar bij. Dit verhaal gaat over de liefde voor alles wat bloeit. Of dit nu in je achtertuin staat of dat je het haalt op de markt in de grote stad. Iedereen die een beetje oplet kan in de eigen omgeving overal de mooie bloemen zien.