Craspedia

Craspedia flower - yellow

De Craspedia globosa wordt in de volksmond ook wel trommelstok genoemd. Bijna zeker is dit natuurlijk ook de oorsprong van de tweede naam die deze bloem heeft gekregen bij de plantenkweker, nl Craspedia ‘Drumstick’. In de handel wordt de variant Paintball vaak gebruikt. De Craspedia behoord tot de Asterfamilie (Asteraceae) en heeft zijn oorsprong in Australië en Nieuw Zeeland.

Hoewel je dit niet direct zou zeggen, kun je dit wel zien aan de viltige bladeren die een overeenkomst hebben met de Ajania, een aster achtig bloemetje dat ook in Nederland voor de bloem wordt geteeld. Het mooie gele bolletje wordt gevormd door heel dicht op klaar groeiende kleine bloemetjes die zo dicht op elkaar staan dat het een vrij hard geheel wordt. Eigenlijk is de Craspedia een unieke bloem.

Er zijn weinig bloemen die de Craspedia zouden kunnen vervangen. Hoewel in de bloemsierkunst alleen de strakke, vrij kale takken worden gebruikt, heeft het blad ook een zeer grote sierwaarde. De Craspedia heeft langwerpige zilverkleurige bladeren die overtrokken lijken te zijn met een laagje satijn. Hetzelfde zie je bij de bloemen van het kangoeroepootje (Anigozanthos), ook deze lijken met satijn overtrokken.

Gebruik

Vrijwel elke bloemist heeft wel eens een paar takken Craspedia gebruikt. Door de strakke rechte takken kan de Craspedia vrij makkelijk als basis voor een bloemwerk gebruikt worden. Als de kleur past, dan is de Craspedia in vrijwel elk boeket te verwerken. Omdat de houdbaarheid van deze bloem, als deze op de juiste rijpheid is geoogst, meer dat uitstekend is, brengt het gebruik van de Craspedia in de wat meer luxe bloemstukken geen risico met zich mee.

De wat creatieve bloemist kan de takken ook voorzichtig buigen en zo de meest mooie creaties maken. Omdat de Craspedia, in tegenstelling tot vroeger, over een heel lange periode verkrijgbaar is, kan deze dus vrij makkelijk worden aangeboden aan de klant.

Teelt.

De Craspedia wordt als jonge plant op regels uitgeplant. Al vrij snel na het uitplanten beginnen de eerste bloemen vanuit het rozet dat de plant vormt omhoog te schieten. Omdat de Craspedia best wel van droge omstandigheden houdt is de teelt van deze bloemen in de loop der jaren helemaal naar de kas verhuist. Groot voordeel is dat de bloemetjes dan na een regenbui ook niet meer kunnen gaan smetten. Dit laatste heeft een grote kwaliteitsverbetering teweeg gebracht.

De Craspedia wordt vrijwel jaarrond aangevoerd. Midden in de winter uit Afrika en in het vroege voorjaar wordt de Craspedia, door vaak Nederlands telers, geteeld in zuid Europa. Hoewel de teelt op zich vrij eenvoudig lijkt, liggen er veel gevaren op de loer. Als er te weinig water wordt gegeven, dan komt de productie en kwaliteit niet goed. Zijn de omstandigheden echter te vochtig dan krijgt de planten wortelproblemen.

Ook het controleren van de lengte van het gewas is meer een gevoelskwestie dan pure wetenschap. Op elk perceel en in elke kas en teelt periode lijkt de Craspedia anders te reageren op de teelt technische handelingen. Kortom het is een teelt die steeds beter gaat naarmate er meer ervaring mee is. Dit zo eenvoudig lijkende bloemetje vraag dus ook weer bevlogen telers. Craspedia behoort tot de herontdekte gewassen die het telen van seizoenproducten zo de moeite maakt. Leuke dingen telen voor blije mensen, is de passie van vrijwel elke teler.