Begin pioenen seizoen

vogel op roze pioen. foto door Roosfoto.nl

Vlak na de bolbloemen zijn eindelijk de pioenrozen aan de beurt. De pioen is de laatste jaren uitgegroeid van een klein, maar belangrijk niche product tot een volwaardige snijbloem. De populariteit van de bloem stijgt tot ongehoorde proporties. Ik ken eigenlijk geen mensen die pioenrozen niet mooi vinden. Steeds meer mensen maken er een sport van om door het seizoen heen steeds weer verschillende pioenrozen in huis te hebben. Met de meer dan 3000 soorten die er zijn is dit natuurlijk helemaal niet moeilijk.

Waren het vroeger alleen de zware dubbele pioenen die het meest in trek waren, op dit moment is er een keur aan enkele pioenen die elk hun eigen specifieke vorm en kleur hebben. Naast de kleuren en vormen is er ook nog eens de geur die je soms naar een bepaalde pioenroos toe lokt. De bekendste geurende pioen is de witte Duchesse de Nemours. Deze oude pioen is met de ogen dicht aan de geur te herkennen. Hoewel er op dit moment veel nieuwe witte pioenen zijn die waarschijnlijk mooier en beter zijn, hebben deze geen van allen de Duchesse, wat betreft de geur, van de troon weten te stoten.

Waar het gaat om schoonheid, is er ook nog iets anders dan kleur, geur, vorm en houdbaarheid. Een populaire pioen voor de liefhebbers is de helderrode Red Charme. Deze pioen houdt het op de vaas maximaal 5 tot 6 dagen uit. Toch zijn die dagen een belevenis. In de eerste dagen komt de pioen helemaal uit en is dan prachtig rood van kleur. Na drie dagen vallen echter alle hartbladen uit en vormen een mooie rode krans met bloembladeren rondom de vaas. Natuurlijk moeten deze niet worden weggehaald en een onderdeel worden van de schoonheid van deze vaas bloemen. Je moet het willen zien, maar als je de schoonheid hiervan doorziet is het werkelijk prachtig.

Voor iedereen die dit niet wil, raad ik aan deze pioen niet te kopen. Een andere bijzondere schoonheid die wel erg lang op de vaas staat, is de grote rode Command Performance. Deze grote pioenroos verkeurd in de bijna twee weken dat deze pioenroos het uithoudt op de vaas, van het helderste rood naar de kleur van geelbruin pakpapier. Ik denk dat ik de enige ben in Nederland die dit niet mooi vind en houdt meer van de Red Charme. Verkleurende pioenen zijn ook de z.g. Coral soorten. Deze pioenen worden ook wel toverballen genoemd. In het vroege pioenenseizoen zijn dit de smaakmarkers in de bloemenwinkel en op de markt.

Zo is er voor elke liefhebber wel een bijzondere ervaring op het gebied van pioenrozen te vinden. Belangrijker echter zijn eigenlijk nog de gewone pioenrozen. Van deze gewone mooie soorten wordt eigenlijk de massa verkocht. De gewone oude soorten, waarvan de grote roze Sarah Bernhardt de bekendste is, bepalen voor een groot deel de verkoop van pioenrozen.

De belangrijkste reden voor de sterk toegenomen populariteit van de pioenroos, heeft echter niets met alles wat ik net geschreven heb te maken. De belangrijkste reden dat de populariteit sterk groeit is de kwaliteit van de bloemen. Sinds enkele jaren is de hele keten er achter gekomen dat de pioenrozen gewoon op de vaas mooi open komen als de kweker, de handelaar, de bloemist en ook de consument geen te rauwe pioen meer koopt.

Een pioen die stijf in de knop zit als die bij de bloemist wordt gekocht komt vaak niet open. Als de bloem in de winkel bijna open gaat, komt hij op de vaas altijd uit. Schroom dus niet om een net opengesprongen pioen in de winkel te kopen. Serieus, dit wordt echt de mooiste. Zelfs de houdbaarheid op de vaas wordt  er beter van. Voor dit inzicht ben ik de telers en handelaren extreem dankbaar. Als je dan ook nog wat snijbloemenvoedsel aan de vaas toevoegt, kan het niet anders dan een prachtige vaas Pioenrozen worden.

Foto door Roosmarijn Brijns (www.roosfoto.nl)