Delphinium

Delphinium Volkerfriede

Delphinium is de Latijnse naam voor Ridderspoor. De naam is afgeleid van het Latijns voor dolfijn, waarschijnlijk omdat de bloemknop iets weg heeft van een dolfijn. De Delphinium of ridderspoor behoord net als de Aconitum (monnikskap), ranonkel en de pioenroos tot de ranonkelfamilie (Ranunculaceae)

De Nederlandse naam ridderspoor is eigenlijk veel toepasselijker. Elke ridderspoor heeft namelijk een zeer opvallend kenteken achter de bloem. Elke ridderspoor, tot welke groep deze ook behoord, allemaal hebben ze achter de bloem een uitsteeksel zitten dat veel lijkt op de spoor die de middeleeuwse ridders achterop hun laarzen hadden zitten om hun paard aan te sporen.

Als deze ridders zich speciaal hadden onderscheiden, kregen ze speciale sporen, de z.g. riddersporen. Naar deze riddersporen is de bloem vernoemd. Zeer toepasselijk zijn dus de namen van de oude Engelse Cultivars die allemaal namen hebben die afgeleid zijn van de ridders van de ronde tafel uit de legendes van King Arthur. Dit is op zich al een mooie verhaal als u als bloemist iets meer tijd nodig heeft voor het maken van een boeket met riddersporen.

Drie hoofdgroepen

De Delphinium is het beste in te delen in drie hoofdgroepen. Twee hiervan zijn winterharde vaste planten en  een derde groep is een z.g. één jarige bloem.

De meest indrukwekkende groep is die van de elatum soorten. Elatum betekend in het Latijn letterlijk “hoog groeiend”. De bloemen uit deze groep zijn vaak indrukwekkend groot en hebben in de meeste gevallen dubbele of gevulde bloemen, natuurlijk allemaal met de bekende ridderspoor achterop. Deze bloemen worden het meest gebruikt in de grote bloemwerken die je ziet bij tentoonstellingen, maar ook in de lobby van een hotel.

Thuis op de vaas zijn ze ook heel goed te gebruiken, maar je hebt wel een beetje ruimte en een grote vaas nodig. De prachtige kleuren en de opvallende, vaak indrukwekkende vorm van deze bloemen, maakt deze Delphinium eigenlijk de topper van de Delphinium ’s

De tweede groep vaste planten is de z.g. belladonna groep. De bloemen uit deze groep zijn meestal wat kleiner en hebben enkele bloemen. Omdat de bloem niet gevuld is, komt de vorm van de bloemen eigenlijk nog beter tot z’n recht. De bekendste Cultivar uit deze groep is de Delphinium ‘Volkerfrieden’. Deze bloem heeft een unieke hemelsblauwe kleur, die eigenlijk met niets is te vergelijken.

Meestal is de steellengte iets korter en zijn ze ook voor de normale zomerbloemenboeketten goed te gebruiken. De Delphinium belladonna is er ook in andere kleuren. Zo zijn er roze, donkerblauwe en witte varianten van de Delphinium belladonna te verkrijgen. Omdat de bloemen en de steel kleiner zijn is deze Delphinium voor meer doeleinden geschikt dan de grotere Delphinium elatum.

De derde groep is die van de éénjarigen. Eigenlijk is dit volgens de juiste naamgeving geen echte Delphinium, maar heet deze bloem eigenlijk Consolida. Omdat deze bloem teelt technisch en wat betreft uiterlijk precies op een Delphinium lijkt, ook deze heeft achter elk bloemetje een ridderspoortje, is deze bloem gewoon bekend onder de naam zaairidderspoor.

Hoewel de naam Delphinium ajacis eigenlijk Consolida ajacis is, mag hij wat ons betreft gewoon ridderspoor heten. Hoewel de bloeiwijze niet zo indrukwekkend is als de vaste planten riddersporen, zijn ze echt wel de moeite waard. De belangrijkste kleuren zijn wit, blauw en roze. Door de vernieuwde aandacht van de zaadleverancier is de kwaliteit van deze ridderspoor de laatste tijd erg verbeterd. Deze ridderspoor wordt in het seizoen veel gebruikt in de meer gewone kleurige veldboeketten.

Houdbaarheid

De Delphinium heeft een goede houdbaarheid.  Toch vraagt deze bloem wel een beetje aandacht. Gebruik altijd een schone vaas en ververs het water als het echt troebel wordt. Gebruik altijd snijbloemenvoedsel. Gebruik ook weer snijbloemen voedsel als u het water ververst. De houdbaarheid van de Delphinium komt zo makkelijk aan een volle week. De Delphinium elatum kan, als deze goed wordt verzorgt, zelfs enkele weken goed blijven op de vaas.

Delphinium, een bloem met emotie, maar ook met een verhaal over ridders en jonkvrouwen. Als je daar als bloemist de klanten niet blij mee maakt, lukt het nergens mee.