Allium

Allium Giganteum op het veld met op de voorgrond veilingkratten vol Allium op een kar

Net zoals de Lathyrus een siererwt is en de Brassica een sierkool, is de Allium een sierui. Veel van onze bloemen zijn dus varianten van gewassen die vroeger als voedsel of medicijn geteeld werden. De Allium groeit net als de gewone ui vanuit een bol. Hoewel gewone uien vaak gezaaid worden, zijn de variëteiten van de sierui dusdanig uitgebreid dat deze vrijwel allemaal vegetatief vanuit uienbollen worden geteeld. De Allium behoord net als de uien tot de Lookfamilie (Alliaceae). Er bestaan wereldwijd zo’n 700 soorten, waarvan er veel geschikt zijn voor menselijke consumptie. Hiernaast wordt een groot aantal soorten geteeld als sierplant en een deel hiervan weer als snijbloem.

Allium als snijbloem.

De Allium moet het niet alleen hebben van zijn kleur. Hoewel er een behoorlijke kleuren variatie is, zijn de meeste Allium ’s toch een variant op blauw tot paars. Nu zijn er ook soorten die wit, geel en zelfs een beetje roze zijn, maar de hoofdkleur blijft paars/blauw. Het voornaamste waar de verschillende soorten zich in onderscheiden is de vorm en de grootte. Voor elk boeket, maar ook voor elke speciale gelegenheid is er wel een gepaste Allium te vinden.

Naast de redelijk gewone Allium die je in het seizoen in heel veel boeketten ziet, zijn er zeer grote vormen Allium die niet alleen uitblinken door hun grootte, maar ook door hun vorm. In de lengte is de Allium giganteum wel de koploper. Deze Allium kan wel 1,5 meter hoog worden en een bloemen hebben met een doorsnee van 20 cm. Natuurlijk is deze alleen geschikt voor groot bloemwerk en speciale gelegenheden.

Een andere bezienswaardigheid bij de Allium is de Allium schubertii. Deze Allium wordt niet zo hoog als de giganteum, maar de bloem is nog veel groter. Eigenlijk zijn het twee bloemen in één. De lengte van de steel zit ergens tussen de 50 en 75 cm, maar de totale bloemdoorsnee is vaak makkelijk 30 cm. Binnenin de bloem zitten de bloemetjes dicht op de steel. Vanuit die bloemen schieten er allemaal bloemetjes bovenuit die als een soort satellieten rond de bloem lijken te zweven. Als u deze bloem een keer hebt gezien bij een bloemenwinkel, zult u hem nooit meer vergeten en eigenlijk ook wel een dergelijke bloem in de tuin willen hebben.

Een zelfde ervaring kun je hebben bij de Allium christophii. Deze bloem is iets kleiner dan de Allium schubertii, maar lijkt opgebouwd uit allemaal kleine sterretjes. Niet alleen groot is mooi bij Allium. Er bestaan een aantal soorten die je vroeger zou betitelen als mislukking, maar nu erg populair zijn bij de bloemlist. Deze Allium maakt een krul in de steel, waardoor er een leuke varkensstaart ontstaat, waar de bloem op zit. Creatieve bloemisten kunnen hier hele leuke dingen van maken.

De teelt van Allium.

De Allium wordt zoals al vermeld geteeld van bollen. Uit deze bollen groeit eerst een volledig blad gewas. Als dit gewas klaar is, verschijnt de bloem pas. Deze bloem groeit zeer snel uit tot de vaak gigantische grootte waar we het over hebben gehad. Als de bloemen zijn gesneden sterft het blad snel af en gaat de bol in rust. Als de bollen helemaal in rust zijn, worden ze gerooid en net als andere bloembollen droog bewaard tot het volgende plantseizoen. Het zoeken naar de verschillende vormen en kleuren heeft er voor gezorgd dat de Allium uit heeft weten te groeien tot een zeer gewaardeerde bloem in het seizoenbloemen assortiment.

Voor wie van bloemen met een geurtje houdt, is de Allium een voltreffer. De lichte lookgeur die de meeste Allium ’s verspreiden is eigenlijk alleen maar aangenaam. Voor wie toch liever de Allium niet wil ruiken, u kunt een vaas met Allium ook heel goed buiten op de tuintafel zetten. Omdat de meeste Allium buiten wordt geteeld, is deze heel goed bestand tegen de buitenomstandigheden.

Een vaas bloemen buiten neerzetten heeft vaak ook het voordeel dat de houdbaarheid langer wordt, omdat de nachttemperatuur lager is dan in de huiskamer. Let er bij een boeket buiten wel op dat er genoeg water in de vaas zit, zodat deze niet om kan waaien en zet hem liefst niet vol in de zon. De Allium is een beleving van kleur, geur en vorm.