De zomer is begonnen

Blog de zomer is begonnen. boeket

Tweede helft mei is de zomer eigenlijk wel begonnen. Binnen onze telersgroep is het aantal bloemen dat nu echt in productie is al behoorlijk groot. Dit komt natuurlijk ook dat veel van de bloemen een beetje worden vervroegd in de rolkassen en plastic tunnels. Bloemen als Dicentra (tranend hartje) en de Polygonatum (salomonszegel) zijn eigenlijk al weer van de markt, maar dit zijn dan ook de echte vroege voorjaarsbodes.

Deze plaats wordt ingenomen door de Campanula glomerata en natuurlijk de Alchemilla mollis (vrouwenmantel). Een groot gewas dat nu volop in de bloemenwinkel staat is natuurlijk de pioenroos. Steeds als er een bepaalde bloem een beetje verdwijnt komt er weer iets nieuws voor terug. Het zijn een beetje de laatste dagen voor de Ranonkel en de Anemoon, maar op dit moment zijn bloemen als de Allium, Dianthus barbatus (duizendschoon),Saponaria (zeepkruid) en de Lucanthemum (margriet) volop in productie van de koude grond.

De duizendschoon is als vanouds de bloem die gebruikt wordt om de vele mensen die de avondvierdaagse lopen binnen te halen. Vanuit de kassen is er volop aanbod van de Matthiola (violier) en de Antirrhinum (leeuwenbek). De violier is eigenlijk een echte Moederdag bloem in Nederland, terwijl de leeuwenbek eigenlijk een beetje een kinderbloem genoemd mag worden. Kinderen zijn namelijk steeds weer verbaast als de bloem van de leeuwenbek zich wijd opent als je achterin het bloemetje knijpt. Dan pas begrijp je echt waar de naam leeuwenbek vandaan komt. Natuurlijk klopt de naam snapdragon dan ook helemaal.

Vanuit buitenteelten begint vanaf nu ook de tijd van de Astrantia (Zeeuws knoopje). De herkomst van deze bloem heeft niets met zeeland te maken, maar de vorm van de bloem lijkt precies op het knoopje op de Zeeuwse klederdracht. De Astrantia is inmiddels een niet meer uit het assortiment zomerbloemen weg te denken bloem geworden. Naast de roze varianten is de witte Shaggy een mooie aanvulling. De eerste Aconitum (monnikskap) en Kniphofia (vuurpijl) staan in de winkel en ook de grote naald van Cleopatra (Eremurus) kan weer als blikvanger in de grote bloemwerken worden gebruikt.

Als laatste die het vroege zomerseizoen inluid noem ik de Scabiosa. De bloemen van deze vaste plant worden nu in grote getale geoogst. Omdat er elk jaar nieuwe percelen worden aangeplant blijft deze bloem voorlopig in de winkel beschikbaar, omdat de aangeplante percelen later bloeien dan de planten die vast zijn blijven staan. Vroeger was deze Scabiosa caucasica er alleen in  het blauw, maar nu zijn er tal van varianten tussen wit, pastel, lila en donker blauw. Er is zelfs een dubbelbloemige blauwe variant op de markt. De productie hiervan is echter nog zo klein dat het echt zoeken wordt voor de liefhebber.

Als ik alle wetenswaardigheden over onze bloemen hier zou moeten beschrijven heb ik zeker niet genoeg plek. Veel weetjes over de vele bloemen die de Summerflowers telers telen, zijn op onze website te vinden en worden met regelmaat ververst. Elke twee weken wordt er een bloemsoort speciaal onder de aandacht gebracht in onze rubriek “Bloemenverhalen”. Door deze verhalen regelmatig helemaal opnieuw te schrijven, blijven de verhalen actueel en kunnen ook de nieuwere varianten, kleuren en inzichten er aan toegevoegd worden.

Op die manier blijft Summerflowers and More dus altijd een blijvende inspiratie voor de vele bloemenliefhebbers. Geniet van het mooie weer en combineer dit gerust met een mooi strak gebonden boeketje bloemen op de terrastafel. Omdat de meeste van onze bloemen nu ook gewoon buiten zijn gegroeid, kunnen ze hier heel er goed tegen. Bloemetje Biertje BBQ. Geniet van de zomer!!

 

Boeket op de foto is gemaakt door Michael Bayha voor Floral Fundamentals met Bloemen van oa de Summerflowers kwekers