Pioen

Pioen Coral charme

Hoewel de Pioen op dit moment officieel als enige plant tot de Pioenenfamilie (Paeoniaceae) behoord, past de oude indeling bij de Ranonkelfamilie ( Rununculaceae) gezien de vele overlappende eigenschappen veel beter bij deze plant.  Tot deze familie behoren ook de Ranonkel, Delphinium, Aconitum en Helleborus. De botanische naam Paeonia is afgeleid van het woord Paieon. Paieon was de god van de genezing. Dit past weer goed bij het feit dat de pioen de vroege geschiedenis voornamelijk voor geneeskundige doeleinden werd geteeld.

Op dit moment wordt de pioen gebruikt als sierplant in de tuin en als snijbloem. Er bestaan meer dan 3000 verschillende pioenrozen. Deze zijn onderverdeeld in groepen waarvan de lactiflora groep de belangrijkste is. Hiernaast zijn veel vroege soorten nakomelingen van pioenen van de pioen officinalis  oftewel de boerenpioen. Hiernaast zijn er zeer veel succesvolle kruisingen uit andere hoofdgroepen, die het assortiment pioenen ronduit verassend maken

Van de teler

Het telen van Pioenen is een langdurige aangelegenheid. Pas drie jaar na het uitplanten kunnen er voldoende goede bloemen van de planten worden gesneden. Een goed perceel pioenrozen kan zo’n 10 jaar meegaan. In deze periode is het van  het grootste belang dat de percelen goed worden verzorgt en gezond worden gehouden. De teelt va pioenrozen is als lang niet meer voorbehouden aan de kleine telers met veel aandacht, maar er zijn op dit moment veel grote telers die er extreem veel aandacht aan besteden.

De assortiments-keuze die de telers moeten maken als er een perceel pioenrozen wordt aangeplant vergt eigenlijk inzicht in 15 jaar toekomst. Een verkeerde keuze heeft een zeer lange nasleep. Door de vele soorten is de aanvoerperiode van pioen vrij lang, van half april vanuit de zuidelijke Europese landen tot eind juni vanuit Nederland.

Het belangrijkste aandachtspunt bij de pioenroos is de rijpheid. Te rauwe Pioenen komen slecht uit. Als u in de winkel Pioenen koopt, zijn degene die iets rijper zijn en bijna openschieten of zelfs al net opengeschoten zijn, de beste keus. Deze Pioenen worden veel mooier en staan ook nog eens langer op de vaas dan de bloemen die helemaal in de knop op de vaas worden gezet.

Bij Pioenen is het erg belangrijk om snijbloemenvoedsel aan het vaaswater toe te voegen. De bloemen komen niet alleen veel beter open, maar ze zien er ook veel vitaler en mooier uit. Een beetje extra aandacht zorgt er voor dat u veel meer kunt genieten van uw pioenrozen.

Beschikbaarheid verbeterd.

Sinds enkele jaren zijn de Pioenen voor de liefhebbers jaarrond verkrijgbaar. Natuurlijk blijft de Pioen een seizoenproduct,  maar als de Pioen de lievelingsbloem is die u voor b.v. uw bruiloft perse wilt gebruiken, hoeft hier wat betreft de datum geen extra rekening mee worden gehouden. Natuurlijk zullen de pioenen dan duurder zijn, maar ze zijn er wel. Dit komt omdat de teelt waar het betreft het assortiment behoorlijk wordt uitgebreid en er meer bloeispreiding ontstaat, maar ook omdat de pioen ook in andere delen van de wereld wordt geteeld.

Omdat de seizoenen daar tegengesteld zijn is jaarrond aanvoer mogelijk. In Nederland staat de tijd ook niet stil. Door speciale teeltmethodes zijn er tot november Nederlands Pioenen op de markt. Dit is nog wel schaars, maar ze zijn er wel. Waarschijnlijk zal ook in Nederland in de toekomst een jaarrond productie mogelijk zijn. Kortom, de Pioen is er voor iedereen en altijd.

Soms zorgt een leuke anekdote voor extra plezier bij de aankoop van een Pioen. Vandaar dit mooie verhaaltje over de meest geteelde Pioen, de Sarah Bernhardt

Pioen Sarah Bernhardt

De bekendste Pioen van Nederland is de grote roze Sarah Bernhardt. Deze Pioen is in 1906 door Lemoine op de markt gebracht en vernoemd naar de toen beroemde Actrice Sarah Bernhardt. Deze Franse actrice zei het Europese vaste land vaarwel en vertrok naar het wilde westen, waar ze vanaf 1880, 6 tours deed door het land van Lucky Luke en met de trein alle bekende Western plaatsen aandeed. Voor de liefhebbers van strips, is het album Sarah Bernhardt van deze beroemde stripheld helemaal aan deze actrice gewijd. In Nederland is Sarah Bernhardt vooral beroemd als Pioen, maar nu een Pioen met een mooi verhaal.