Op weg naar de langste dag

De langste dag - Zonnebloem in hartvorm

De langste dag van het jaar is weer in zicht. Hoewel het de langste dag eigenlijk het midden van de zomer zou moeten zijn, begint de echte zomer pas op deze dag. Eigenlijk komt dat omdat er een behoorlijke vertraging zit in de energie van de zon en de manier waarop de natuur opwarmt. Meestal sta je er niet zo bij stil dat we op 21 april net zulke lange dagen hebben en net zo veel zonlicht als op 21 augustus. Toch is het in augustus nog volop zomer en vriest het in april nog regelmatig. Het begin van de zomer op de langste dag is dus nog niet zo vreemd.

Voor de telers is de langste dag best wel een dingetje. Veel bloemen kunnen tot de langste dag gezaaid of evt. getopt worden. De langste dag is vaak de laatste dag van het begin van een teelt. Tot de langste dag zijn de telers voornamelijk bezig met het verzorgen en voorbereiden van de gewassen en na de langste dag in de voornaamste bezigheid de oogst. Deze oogst periode voor de buitenbloemen gaat door tot ongeveer half oktober, met steeds weer verschillende gewassen. Een leuk weetje is dat erg veel bloemen met hun bloemaanleg afhankelijk zijn van de daglengte.

De Chelone, of schildpadbloem bloei altijd begin augustus. Dit komt omdat deze plant de bloem pas doet uitgroeien als de dagen weer korter worden. Andere gewassen leggen juist geen bloemen aan als de daglengte te lang is. De Chrysant en de Aster zijn hier voorbeelden van. Dit is ook de reden dat de herfstaster ook altijd in de herfst bloeit. Pas als de dagen korter worden maken deze planten bloemen. Dit worden de z.g. korte dag planten genoemd. Soms zijn het bloemen waarvan je het helemaal niet van verwacht die rond de langste dag moeilijk bloemen ontwikkelen.

Een mooi voorbeeld zijn de zonnebloemen. Als de dagen erg lang zijn, dus rond de langste dag, maken de zonnebloemen pas een paar bladparen later hun bloem aan en worden hierdoor langer. Dit is in het voordeel van de wat luie schoolkinderen die meedoen aan een wedstrijd wie de langste zonnebloemen kan telen. De actieve kinderen zaaien direct als de meester of juf de zaden heeft uitgedeeld de zaden uit. De luie kinderen denken ineens eind mei dat de zonnebloemen nog gezaaid moeten worden en deze leggen dus later de bloem aan en worden langer. Deze kinderen winnen dus de wedstrijd.

Vrijwel niemand denkt eraan dat de zonnebloem dus een korte dag plant is. Zo zit de hele natuur in elkaar. In Nederland telen we veel bloemen die hun oorsprong in andere gebieden van de wereld hebben. Deze bloemen hebben hun ritmes in de loop der tijd aan deze omstandigheden aangepast. Zeker omdat we in Nederland best wel bovenop de aardbol zitten, hebben we in de zomer extreem lange dagen. Veel langer dan in bv. Italië of Spanje.

Of een bloem vroeg of laat bloeit heeft dus lang niet altijd te maken met de temperatuur. In de winter zijn de dagen in zuid Europa weer veel langer dan in Nederland. Ook de tempratuur is daar dan ruim hoger. Dit is de reden dat sommige Nederlandse telers hun productie in de winter naar de zuidelijke gebieden van Europa verplaatsen. De langste dag is in Nederland het begin van het echte buitenbloemenseizoen. De hoeveelheid bloemen die er vanaf de koude grond geoogst worden is enorm.

Eigenlijk kun je elke week weer een totaal ander en uniek boeket bloemen aanschaffen om de woonkamer en de tuin optimaal te decoreren. Ik denk dat de diverse Huis en Tuin programma’s op de T.V best nog wel iets meer van onze bloemen gebruik kunnen maken om hun creaties kracht bij te zetten. Zoveel variatie als bij de zomerbloemen zie je eigenlijk nergens. Geniet van de langste dag, zelfs als je weet dat het op de langste dag vaak regent, hij duurt lang genoeg.