Astilbe

Bloemenveld met zacht roze Astilbe in de mist. Veld is van Summerflowers kwekerij Lovely Astilbe

De Astilbe is een van de mooiste bloemen uit het assortimenten van Summerflowers. Natuurlijk zeg ik dit, omdat ik zelf een grote liefhebber ben van deze bloem. Er zijn natuurlijk nog veel meer erg mooie bloemen in het Summerflowers assortiment.

De Astilbe wordt al heel lang als snijbloem gebruikt, maar in het verleden was de houdbaarheid niet echt heel goed. Eigenlijk mag ik niet zeggen de houdbaarheid, maar de problemen die de bloem had met het stukje vanaf het snijden van de bloemen tot het uiteindelijk staan op de vaas. De laatste decennia ‘s  is er echter veel veranderd. We weten veel beter wat de bloem verlangt om de periode van snijden tot vaas in een goede gezondheid te overleven. Tevens is het assortiment van de Astilbe uitgebreid met Cultivars die beter houdbaar zijn.

Zeker de laatste 20 jaar is er veel veredeld in Astilbe en is het assortiment behoorlijk uitgebreid. Niet allen voor de Astilbe als snijbloem, maar ook als pot – en tuinplant. Zeker als tuinplant heeft de Astilbe veel gehad aan het inkruisen van de oude en sterkere soorten. Omdat deze oude soorten vrijwel allemaal paars waren is er jaren lang geen gebruik van gemaakt, maar de laatste decennia ’s is het gelukt om hier de kleuren van de moderne soorten in te kruisen. Deze kruisingen maken het tuinassortiment Astilbe een stuk leuker.

Houdbaarheid

In de vorige alinea heb ik het over houdbaarheid. U kunt hier als consument,  maar ook als bloemist ook een verbetering in aanbrengen. De Astilbe heeft vrij grote bladeren die ook nog eens grote sierwaarde hebben. Het probleem zit echter in het feit dat de Astilbe bladeren erg veel water verdampen. Als deze bladeren aan de steel blijven zitten verdampen de bladeren soms te veel, zodat de bloem vocht te kort komt.

Door zeker de grootste bladeren van de steel te halen en apart in de vaas te zetten wordt dit probleem voorkomen. De bloem krijgt al het water dat door de steel wordt getransporteerd en zal niet meer slap gaan. Deze eenvoudige maatregel maakt dat de Astilbe het veel langer op de vaas volhoud. Houdt er ook rekening mee dat de Astilbe het niet leuk vindt om als eenling boven een boeket uit te steken, ook dan zal de bloem makkelijk te veel verdampen en eerder slap gaan.

Gebruik in het trouwboeket.

De Astilbe is uitermate geschikt voor het gebruik in het bruidsboeket. Vooral de Cultivars Washington (wit) en Europa (licht roze) doen het goed. De reden hiervoor is niet alleen de kleur, die precies bij een trouwerij past, maar ook de manier waarop deze Cultivars uitbloeien. Veel Astilbe’s komen van onder naar boven in bloei. Bij deze twee Cultivars staat de bloemaar echter in één keer in bloei. Juist deze eigenschap maakt ze extra geschikt voor het bruidsboeket.

Teelt

De teelt van een Astilbebloem is vrij  lang. Omdat de Astilbe van nature alleen in juni en juli bloeit, was het niet mogelijk om in andere delen van het jaar mooie Astilbe op de markt te hebben. Een Cultivar die alleen in de natuurlijke periode geoogst zou kunnen worden is dat maar twee weken beschikbaar. De telers, maar ook de bloemenhandel vindt dit te kort om er goed mee uit de weg te kunnen.

Om dit probleem te ondervangen is een teeltmethode ontwikkeld die er ingewikkeld uitziet, maar zeer succesvol is. De teelt van de Astilbe begint in het vroege voorjaar als de kleine Astilbe plantjes op het land in de grond worden gestopt. Deze plantjes groeien in de loop van het seizoen uit tot grote ondergrondse knollen die in de winter gerooid worden. De knollen worden bewaard in de koel of vriescel.

Deze knollen worden in het volgende jaar in de kas of buiten opgeplant en worden dan in bloei getrokken. Door de plantijd steeds aan te passen worden de bloeitijd ook aangepast. Door deze manier van werken is het eigenlijk mogelijk om het hele jaar Astilbe in bloei te hebben. Het komt er dus op neer dat de bloem die u in november in de vaas heeft staan, al bijna twee jaar onderweg is.

Samenwerking

Het gewas Astilbe wordt door veel telers geteeld die allemaal zoveel mogelijk samenwerken. Een aantal telers van de planten, de bloemen en de pot Astilbe zijn sinds 35 jaar verenigt in de werkgroep Astilbe. Binnen deze groep wordt samengewerkt op het gebied van teelt, maar ook de contacten met de handel en de veiling verlopen vaak via deze groep.

Door deze samenwerking lukt het de telers ook om steeds grotere stappen te maken in de gezondheid van het Astilbe assortiment, waarin het gezond en duurzaam telen van deze bloem een grote rol speelt. Hoewel de Astilbe al heel lang als snijbloem geteeld wordt, staan we nog steeds aan het begin van een ontwikkeling die waarschijnlijk nog heel lang door zal gaan.