Kunst en vliegwerk

Kunst en vliegwerk - door elke week een deel te planten krijg je een voortdurende hoeveelheid oogst.

De meeste bloemen bloeien van nature in de eerste helft van het jaar. Dat is natuurlijk logisch, omdat de bloemen voor de planten alleen maar belangrijk zijn om na de bloei zaad te kunnen produceren voor de instandhouding van de soort. Als een bloem te laat bloeit heeft deze geen tijd genoeg meer om goede zaden te vormen voordat het in het najaar weer te koud wordt.

Omdat wij als bloemenliefhebber toch graag de hele zomer door bloemen in de vaas willen hebben, hebben de telers hier een aantal leuke oplossingen voor gevonden. Een aantal hiervan zijn zeer voor de hand liggend. Een deel van onze zomerbloemen worden geteeld vanuit zaad. Door het tijdstip van zaaien te verlaten, wordt ook de bloei van deze bloemen verlaat. De kweker weet natuurlijk precies welke zaaidatum hij moet aanhouden om een bepaalde bloeidatum te verkrijgen.

Hierbij wordt er ook gespeeld met verschillende soorten van dezelfde bloem, die uiterlijk hetzelfde lijken, maar teelt technisch andere eigenschappen hebben. Ook bij de bloemen zoals Leeuwenbek, Violier en Trachelium, die eerst op tray worden gezaaid en dan worden uitgeplant wordt deze methode gebruikt. Een ander, vrij groot deel van onze zomerbloemen wordt geteeld van vaste planten. Bij deze bloemen is de natuurlijke bloeitijd echt wel de periode dat er veel op de markt zijn, maar ook bij deze planten worden trucjes uitgehaald om een andere bloeitijd te verkrijgen.

De eenvoudigste is dat de gewassen al voor de bloei worden afgemaaid, zodat ze opnieuw gaan groeien en hierdoor later gaan bloeien. Door ook hier vaste maaidata voor aan te houden, weet de teler vrij precies wanneer de plant weer gaat bloeien. Een klein deel van het assortiment vaste planten kan van nature twee keer bloeien. Door vlak na de oogst het gewas af te maaien kan dit perceel weer als laatste bloeidatum geoogst worden. Een mooi najaar is hiervoor vaak wel een vereiste.

Vaak wordt er van vaste planten elk jaar een nieuw perceel aangeplant. In de meeste gevallen bloeien de éénjarige gewassen later dan de overjarige, waardoor een bloeitijd verschil ontstaat. Als er wordt vermeerderd van stek in plaatst van gescheurde planten, kan er door verschil te maken in de topdatum een verschil in bloeitijd worden verkregen. Ook hier kan weer worden gestart met verschillende plantdata van de stek, zodat de stek wel in het goede stadium getopt kan worden.

Een bij vaste planten veel voorkomende methode is dat de planten in rust worden gehouden in de vriescel en pas later worden geplant. Vaak worden er in het voorgaande jaar de planten geteeld bij een vaste planten kwekerij. Nadat de planten van nature bovengronds zijn afgestorven, worden ze gerooid en in de vriescel bewaard tot de planttijd. Eigenlijk worden de planten in rust gehouden tot de voor de bloementeler beoogde planttijd is aangebroken. Door ook hier weer met de plantdata te spelen kan er heel erg lang een bepaalde bloem worden gesneden. Vooral gewassen als Alchemilla en Astilbe zijn door deze methode groot geworden.

Al deze methodes om het hele jaar door bloemen in bloei te krijgen lijken makkelijker dan ze in werkelijkheid zijn. Elke verschillende bloem heeft een eigen groeiperiode om in bloei te komen en specifieke gevoeligheden waardoor ze in bepaalde periodes van het jaar wel of niet gebruikt kunnen worden. Door jarenlange ervaring en de nodige mislukkingen, is de kennis over deze materie vergaard.

Je hebt natuurlijk om mooie bloemen te telen groene vingers nodig, maar om echt goede bloemen te kunnen telen moet je ook nog eens behoorlijk goed kunnen rekenen. Natuurlijk kunt u gewoon genieten van uw mooie boeket bloemen, maar misschien is het leuk om te weten dat er veel aan vooraf gaat voordat een bloem in de winkel staat.