Zomerse kansen

Boeket met Zomer bloemen in de tinten rood/roze/groen in een glazen vaas. de achtergrond is licht grijs en de vaas staat op een donkergrijze tafel. Aan de rechter zijde van de foto staat een witte gitaar met blauwe accenten.

De zomer is het seizoen voor de zomerbloemen. Deze eerste zin is natuurlijk een inkoppertje van de eerste klasse. Natuurlijk is de zomer het seizoen voor de zomerbloemen. Het is echter ook het seizoen dat de zomerbloementelers het soms moeilijk hebben. Er zijn met mooi weer vaak erg veel bloemen te oogsten en vaak zijn de prijzen van de bloemen juist als er veel te oogsten valt niet al te best.

De temperatuur op het moment dat ik dit verhaal zit te schrijven is 27 graden in de schaduw en het is al half acht in de avond. Voor Nederlandse begrippen is dit best warm. Hierbij komt dat de vele regen van de afgelopen tijd er voor zorgt dat er enorm veel groeikracht in de gewassen zit. Voor de kwaliteit van de bloemen is dit heel erg goed. Hier liggen nu ook die zomerse kansen voor de zomerbloemen. Iedereen die bijna nooit een mooie boeket seizoensbloemen koopt, heeft nu de kans om een topkwaliteit bos bloemen te kopen voor een redelijke prijs.

Dit is top voor de bloementelers, want ik weet dat als je eenmaal een echt goed boeket seizoensbloemen in huis of op de tuintafel hebt gehad, je dit vrijwel zeker nog een keer wilt. Op dat moment komt het oude gezegde dat goede wijn geen krans nodig heeft een keertje echt goed uit. De kwaliteit is onze reclame. Meestal heb ik niet zo veel op met dit gezegde. Ik denk dat het in het leven is geroepen door mensen die goed in de markt lagen en met deze term wilde voorkomen dat andere, ook goede wijn, te veel aandacht kreeg. Dit is ook de reden dat ik nu aandacht schenk aan deze bloemen van een uitmuntende kwaliteit, die eigenlijk geen krans nodig hebben, maar dan moet je ze wel een keer in huis hebben gehad.

Op dit moment is het moeilijk om precies de goede bloem te vinden om aandacht aan te schenken, er is namelijk zo veel te vertellen. Vorige week hebben we in onze rubriek bloemenverhalen aandacht geschonken aan de Achillea. De Achillea is er in vele vormen. Veel van deze vormen zijn als basisgewas te vinden in onze natuur. De bloemen die op de markt zijn als snijbloem zijn natuurlijk selecties en veredelingen van deze oersoorten, maar in de natuur zijn ze nog best herkenbaar.

De bloemen in de natuur moet je natuurlijk gewoon laten staan, maar het is toch leuk tijdens een wandeling veel van deze bloemen gewoon in het wild te zien staan. Er staan vele soorten leeuwenbekjes en ook de basisvorm van de Hypericum is veel te vinden. Ditzelfde geldt voor de Eupatorium en de vele soorten Anemoon. Ook zijn er wilde soorten Veronica’s en Scabiosa’s te vinden.

Ik was een paar weken geleden aangenaam verrast door een boekje dat is uitgegeven door de postcodeloterij. Dit boekje dat ”Wilde bloemen en planten in Nederland” heet is een mooi boekwerkje om mee te nemen als je op een zomerse dag een mooie wandeling door de natuur gaat maken. Het is best leuk om de bloemen die je in de vaas hebt staan in de basisvorm gewoon langs de weg te zien groeien.

Volgende week komt er een verhaal op de site over de Gentiaan. Deze bloem heeft een eigen naam voor zijn kleur, namelijk gentiaanblauw. Een paar weken geleden wandelde ik in de alpen op de sneeuwgrens en kwam ik de stengelloze dwerggentiaan tegen, die net stond te bloeien. Ik heb een paar mooie foto’s gemaakt, omdat ik wist dat ik volgende week een verhaal ga maken over de Gentiaan als snijbloem. Deze lastig te telen bloem wordt in Nederland nog maar door een paar telers geteeld, maar deze maken er wel een heel bijzondere en extreem houdbare snijbloem van.

Ik hoop dat jullie net zo blij worden van al deze mooie bloemen als ik. Geniet van het mooie weer, de mooie bloemen en vergeet niet om dat mooie boeket seizoensbloemen op de markt of in de winkel te gaan halen.