Gentiaan

Gentiaan wordt gebost en klaargemaakt voor de veiling bij Kwekerij Egberts.

De Gentiaan is een van de bijzonderheden in ons assortiment. Vanwege de lastige teelt wordt deze bloem nog maar door een paar telers in Nederland geteeld. Dat de bloem lastig is om te telen wil echter niet zeggen dat de Gentiaan een lastige bloem is op de vaas. In tegendeel. De Gentiaan die wordt geteeld als snijbloem is een van de meest houdbare snijbloemen die we hebben. Een week houdbaar op de vaas is echt het minimum. Bij een beetje goede verzorging is een vaasleven van twee weken zeker geen uitzondering.

Kleur.

De kleur van de Gentiaan is Gentiaanblauw. Best leuk om te vermelden als een bloem een eigen naam heeft voor z’n kleur.  Hoewel de Gentiaan er ook is in wit, roze en zelfs tweekleurig, blijft blauw zonder twijfel de hoofdkleur. De Gentiaan heeft een bijzondere bloeivorm. Langs de lange bloem-aar zitten de toefjes bloemen met steeds een gewoon blad ertussen. Deze groeiwijze geeft de Gentiaan een heel aparte charme. Net als met alle charmes zijn er natuurlijk ook mensen die dit niet mooi vinden en liefst alleen het blauw in de vaas hebben. Als de blaadjes tussen de bloemen worden ingekort of weggehaald komt het blauw nog meer tot zo’n recht. Voor de houdbaarheid is dit geen probleem, soms kan het zelfs het vaasleven met een paar dagen verlengen. Het toevoegen van snijbloemenvoedsel heeft net als bij vrijwel alle bloemen een positieve uitwerking op de Gentiaan. Niet alleen blijft de Gentiaan wat vitaler op de vaas staan, de kleur blijft hierdoor ook beter.

Bloeitijd

De natuurlijke bloeitijd van de Gentiaan in de bergen is eigenlijk vlak na dat de sneeuw in gesmolten. Soms bloeien de eerste bloemen door de laatste sneeuw heen. Deze Gentiaan is niet geschikt als snijbloem, omdat hij maar 10 centimeter hoog wordt. De bloeitijd van de Gentiaan als snijbloem is veel langer. Omdat er steeds is geselecteerd in vroege en late rassen, is de bloeitijd erg uiteen gaan lopen. De eerste Gentianen zijn vanaf half april vanuit de kas op de markt, terwijl de laatste bloemen tot soms wel half november te koop zijn. Vanaf eind juli tot half september is er een piek in de productie en zijn de bloemen dus zeer goed verkrijgbaar.

Weetjes voor de liefhebber.

Gentiaan is een geslacht uit de Gentiaanfamilie (Gentianaceae). Een andere bloem uit deze familie is de nu zeer populaire Lisianthus. In Europa komen 35 soorten Gentianen voor, voornamelijk in de Alpen. De gentiaansoorten die voor de snij worden gebruikt zijn afkomstig uit de bergen van Oost Azië en met name uit Japan. De naam Gentiaan komt van Gentius. Dit was de koning van Illyrië (Slovenië). Deze zou de geneeskrachtige eigenschappen van de Gentiaan hebben ontdekt. De geneeskundige werking van de Gentiaan zit in de wortels van de plant. Van de wortels van sommige soorten wordt zelfs een likeurtje gestookt. Ook wordt Gentiaan gebruikt in geneesmiddelen, bittermiddel en als eetlustopwekkend preparaat. Omdat op elke regel uitzonderingen zijn, groeit er in de Alpen de grote gele Gentiaan. Deze Gentiaan maakt lange dikke wortels die door hun bittere smaak niet snel door dieren worden aangevreten. Voor de productie van Schnaps wordt vooral deze grote gele soort gebruikt. Het Chinese teken voor Gentiaan betekent “drakenbloem”.