Chelone (schildpadbloem)
De Chelone obliqua is op de herfstaster en de herfstanemoon na één van de laatste bloeiers in het zomer assortiment van Summerflowers. De natuurlijke bloei is ongeveer 1 augustus en dat is in vergelijking met de rest van het assortiment erg laat. Dat deze bloemen pas zo laat bloeien komt doordat de bloem pas gaat afrijpen als de dagen weer korter worden. Van nature is de Chelone maar twee weken per jaar op de markt. Dit zorgde er in het verleden voor dat er eigenlijk niet de tijd was om een markt voor deze bloem op te bouwen.
Er is in het verleden wat ervaring opgedaan met het verduisteren (de dagen korter maken) van het gewas om eerdere bloei te krijgen, maar dit was dusdanig omslachtig dat dit geen echte doorgang heeft gevonden. Omdat de zomerbloemen kweker zich niet snel gewonnen geeft, is het gelukt door selectie een bijna twee weken vroegere variant te telen, zodat de bloeitijd al behoorlijk verlengt werd.
Ook lukt het om het Chelone-gewas ruim voor de bloei een keer terug te maaien, zodat er hergroei optreed en de bloei wordt verlaat. Op deze manier kan er nu Chelone geoogst worden van ongeveer 10 juli tot eind september. Door de daglengtegevoeligheid en de behoefte aan winterrust blijft de Chelone en echt Nederlands seizoensproduct.
Kleur en houdbaarheid
De basiskleur van de Chelone is roze. Hoewel er kleine kleurverschillen zitten in de verschillende selecties, is dit voor de consument te verwaarlozen. Naast de roze variant is er ook een witte Chelone obliqua. Deze bloem is vrij moeilijk te telen, zodat er niet erg veel van op de markt zijn. Omdat hij moeilijk te telen is betekend het niet dat de houdbaarheid van de witte variant slechter is. De houdbaarheid van de Chelone is gewoon goed te noemen.
In de vaas bloeien de bovenste bloemen in de bloem-aar helemaal uit. Als de uitgebloeide bloemetjes worden weggehaald blijft de bloem er fris uitzien, maar dit is voor het vaasleven niet echt belangrijk. Net zoals vrijwel alle bloemen blijft ook de Chelone langer mooi als u een schone vaas gebruikt en snijbloemenvoedsel aan het water toevoegt.
Voor de liefhebber.
De Chelone behoorde tot de helmkruidfamilie (Scrophulariaceae). Tot deze familie behoren ook planten als Veronica, Verbascum (toorts) en Penstemon. Toch is dit met naamgeving altijd een beetje vaag. Nieuw moleculair onderzoek heeft uitgewezen dat deze planten eigenlijk tot de weegbree familie (Plantaginaceae) behoren. Op zich niet echt belangrijk, maar in deze rubriek willen we wel een beetje zorgvuldig blijven.
De plant groeit inheems in oostelijk helft van de VS. De naam Chelone betekent letterlijk (land)schildpad. Deze naam is best te verklaren, omdat de bloemen van deze plant precies op de kop van een schildpad lijken. In Nederland heet deze bloem dan ook schildpadbloem. Om de boel lekker ingewikkeld te maken wordt hij soms ook langekop genoemd. Er zijn niet veel soorten van deze plant en voor de snij wordt eigenlijk alleen de Chelone obliqua gebruikt en heel soms de iets vroeger bloeiende lyonii.
Deze laatste is eigenlijk van het toneel verdwenen omdat deze minder mooi is en het nu ook lukt om de obliqua vroeger te laten bloeien. De Chelone is een echte zomerbloem. In de tuin bloeit deze vaste plant ongeveer vanaf 1 augustus en is dus een vrij late bloeier in de tuin. In grotere tuinen is de plant uitstekend geschikt voor verwildering.