Gladiool

vazen gevuld met diverse kleuren Gladiool bij Summerflowers kwekerij De Ridder

De Gladiool is een bloem die bijna iedereen kent. Al sinds de tweede wereldoorlog is de Gladiool een belangrijke snijbloem. Bij de Gladiool zijn er de laatste jaren twee belangrijke ontwikkelingen die meespelen bij de veredeling. Een zichtbare ontwikkeling is de zoektocht naar steeds meer kleuren en vormen.

Het kleurspectrum van de Gladiool is vrijwel onuitputtelijk. Er is eigenlijk geen kleur die niet in de Gladiool te vinden is. Een andere zichtbare ontwikkeling is de bloemvorm. Hoewel ze allemaal de kenmerkende zwaardvormige bloem-aar hebben, zijn er steeds meer kleinere vormen die ook voor de minder grote vaas geschikt zijn. Een voor de consument onzichtbare, maar wel belangrijk ontwikkeling is de zoektocht naar steeds sterkere soorten. De tijd dat er voor een ziekte een bestrijdingsmiddel werd gezocht is voorgoed voorbij.

Op dit moment wordt er vooral gezocht naar rassen die bestand zijn tegen deze ziektes. Natuurlijk gaat dit niet vanzelf en heeft het tijd nodig, maar dit is wel de weg die de Gladiolen telers zijn ingeslagen. De nieuwe Gladiolen die op de markt komen, vervangen zonder dat de consument het merkt de oudere zwakkere soorten. De oude soorten die op de markt blijven hebben bewezen sterke soorten te zijn en mogen als de groei en kleur goed is blijven. Wat voor de kweker belangrijk is, is groeikracht, gezondheid en groeisnelheid.

Van de Teler.

Het telen van Gladiolen vergt een goede voorbereiding. Als de knollen de grond in gaan om te gaan bloeien is er al een hele knollenteelt aan vooraf gegaan. In het jaar voor de bloei worden de knollen geteeld die na het rooien gedroogd en bewaard blijven tot ze geplant kunnen worden. De teelt van deze bloemen neemt dus twee teeltseizoenen in beslag. Hiernaast is er de actieve veredeling die steeds weer zorgt voor betere vormen en kleuren.

De knollen worden in fases uitgeplant, zodat er steeds een andere bloeitijd ontstaat. Door deze methode kan een bepaalde Gladiool vaak het hele seizoen als bloem worden geleverd. Toch is het zo dat sommige soorten het beter doen in de zomer en andere weer sterker zijn later in het seizoen. De teler weet dit precies door de jarenlange ervaring. Bij de nieuwe soorten wordt dit eerst uitvoerig getest. Gedurende het hele bloeiseizoen zijn wel vrijwel alle kleuren beschikbaar. Natuurlijk past de teler de kleuren ook aan aan het seizoen dat de bloemen geoogst worden.

Voor de liefhebber.

De Gladiool ofwel de Gladiolus behoort tot de plantenfamilie Iridaceae ofwel de lissenfamilie. Tot deze familie behoren ook de irissen. De naam Gladiool komt van het Latijnse gladius wat zwaard betekend. Wie kent niet de Romeinse Gladiatoren (zwaardvechters). Omdat de vorm van de Gladiolenbloem op een zwaard lijkt, wordt deze bloem in het Nederlands ook wel de zwaardlelie genoemd, terwijl de plant toch niets met een lelie te maken heeft.

De originele Gladiool komt van nature voor in Zuid Europa, West Afrika en Zuid Afrika. De Gladiolen die in Nederland als snijbloem worden geteeld zijn nakomelingen van de originele vormen. Door de jarenlange veredeling zijn er tal van vormen en vooral kleuren op de markt, die van het gewas Gladiool een echte kleurenpracht hebben gemaakt. Tijdens de Nijmeegse vierdaagse wordt ook de Romeinse tijd nog eens aangehaald als de lopers (strijders) die de eindstreep gehaald hebben, worden begroet met Gladiolen op de Via Gladiola. De Gladiool wordt geteeld vanuit knollen die steeds in fases worden uitgeplant voor een goede oogstspreiding.

Tip: Als je de Gladiolen in de vaas zet, haal dan het uiterste puntje van de bloem-aar eruit. Hierdoor komen de bloemen tot bovenin de aar helemaal open. Als je alleen het uiterste puntje er uit haalt en de aar weer dicht vouwt, kun je niet eens zien dat het topje er uit is, zodat de mooie zwaardvorm behouden blijft. Veel plezier met deze Gladiatoren.