Nazomer

Blog Nazomer. 4 mandjes gevuld met nazomer bloeiers zoals de zonnebloem. in kleuren paars en geel.

De afgelopen jaren was september eigenlijk gewoon een zomermaand te noemen, maar klimatologisch is het toch echt nazomer. Dit is het beste te merken aan de kortere dagen en vaak nattere nachten. De daglengte is nu hetzelfde als begin april, als de winter net voorbij is. Nu wil ik niet een poging wagen u uw zomergevoel uit het hoofd te praten, maar voor de kwekers is deze achteruitgang in daglengte en zonne-energie goed merkbaar.

De groeisnelheid is veel langzamer dan in de zomer en zeker voor bloemen die geprogrammeerd geplant worden is het opletten. Als er twee dagen later wordt geplant kan het zomaar een ruime week later zijn dat de bloemen gaan bloeien. Bij de laatste plantingen kan dit het verschil zijn tussen geoogst kunnen worden of een mislukking omdat de planten  niet tot bloei komen. Soms wordt er in één week 4 keer geplant, voor de oogst van de 4 laatste opvolgende weken. Dus druk of niet druk, er moet op de juiste datum geplant worden.

Leuke bijkomstigheid is dat niet iedereen er bij stil staat dat als er gewerkt wordt met weeknummers, dinsdag van week 35 niet op dezelfde datum valt als het jaar ervoor of erna. Omdat het hier dus gaat om grote bloeitijd verschillen bij kleine verschillen in plantdatum, moet de teler hier dus echt werken met de datum en niet met weeknummers. De kwart dag per jaar dat er verschuiving optreed door het schrikkeljaar, is ongeveer de maximale verschuiving die de teler zich kan veroorloven bij het planten van de laatste zetten.

De nazomer is ook te merken in hoeveelheid bloemen die er per vierkante meter kunnen groeien. In het najaar is dit zomaar 30% minder dan in de zomer. De kweker zal met deze verschillen al tijdens het planten of zaaien rekening moeten houden. Als de planten iets te dicht op elkaar staan, dan wordt niet alleen de bloei iets vertraagd met alle logische consequenties, maar ook de kwaliteit van de bloemen is niet meer te halen.

Door al deze zaken is het voor de teler dus echt al najaar. Het is echter de taak van de bloemenkweker, dat u daar als bloemen gebruiker of liefhebber niets van merkt. De kweker zorgt ervoor dat de kwaliteit van de bloemen ook later in het jaar gewoon goed blijft, door zelf op al de nodige feitjes te blijven letten. Vanaf dit moment komen ook de meer najaarsgewassen op de markt.

Al heel lang is er de Hypericum, die met zijn kleurige bessen de nazomer inluidt. Hierna komt al snel de sneeuwbes of Symphoricarpos op de markt. De naam sneeuwbes komt omdat de meeste soorten vroeger wit waren, maar nu is er bij de sneeuwbes ook een keur van kleuren te krijgen. De laatste jaren zijn er bij deze twee besheesters belangrijke verbetering doorgevoerd, die niet alleen meer kleuren, maar vooral betere vormen en gezondheid hebben opgeleverd. Dit laatste is vooral belangrijk omdat juist deze bes-gewassen gezond moeten kunnen groeien in de voor de planten minder goede omstandigheden van de nazomer of herfst.

In het najaar worden er dan ook andere soorten geteeld dan midden in de zomer. Hoewel u daar als consument niets van merkt, zijn ook de bloemen van de bekende zomersoorten vaak andere rassen dan die in de zomer worden geoogst. Het belangrijkste is dat de teler in de zomer bloemen aan het telen is die tot in het late najaar geoogst moeten worden. Hoewel u dat niet merkt, denk ik toch dat het belangrijk om een beetje te weten welke aandacht de bloemenkweker aan zijn product, uw mooie vaas bloemen, heeft besteed.

Ik hoop dat deze informatie u nog meer laat genieten van de mooie bos bloemen die u straks bij de bloemenwinkel haalt. Geniet nog even lekker van die mooie nazomer.