Sandersonia aurantiaca.
De Sandersonia is een voor nog te veel mensen een onbekende schoonheid. De vergelijking met een Chinese lantaarn is nog wel de meest toepasselijke. De schoonheid van de bloem is zowel z’n vorm als de kleur van de bloem. De tweede naam van de plant betekend letterlijk oranjekleurig. De oranje lantaarntjes, die aan dunne steeltjes aan de bloemstengel hangen zijn werkelijk een lust voor het oog. De oranje kleur is zeer opvallend en zal in elk boeket opvallen.
Van de teler
Hoewel de Sandersonia geen gemakkelijk product is om te telen, is het wel een geweldige snijbloem. Als de bloemen eenmaal zijn geoogst is er een meer dan voldoende houdbaarheid op de vaas. De 7 dagen houdbaarheid die de consument van nu verlangt, wordt met gemak gehaald. De Sandersonia is door zijn elegante vormgeving de aandachttrekker in elk boeket. Zelfs als de bloem solitair (als monobos) wordt gebruikt, komt zijn elegante schoonheid volledig tot zijn recht. Deze exotische schoonheid zal in de komende jaren zeker door meer consumenten worden gewaardeerd.
Namen als Chinese Lantaarnbloem of de gouden Lelietjes van Dalen, zijn allemaal namen, ingegeven door mensen die na het zien van deze bloem vol bewondering achterbleven. De Sandersonia wordt geteeld uit opvallend gevormde knolletjes die door de bloementelers zelf wordt opgeteeld en bewaard tot de planttijd. Door steeds op een ander tijdstip te planten, wordt een goede bloeispreiding gecreëerd. Hierdoor kunt u als bloemenliefhebber veel langer van de schoonheid van de Sandersonia genieten dan alleen in de natuurlijke bloeitijd eind juli en augustus.
Voor de liefhebber.
De Sandersonia behoort tot de plantenfamilie Colchicaceae ofwel de herfsttijloos familie. Tot deze familie behoort natuurlijk de Colchicum die in de volksmond herfsttijloos wordt genoemd. Een bekender familielid is de Gloriosa. Vooral de ondergrondse delen lijken erg op elkaar. De Sandersonia komt oorspronkelijk uit Zuid Afrika en voornamelijk uit de provincie Natal en uit Swaziland. De Sandersonia is in 1852 al beschreven in Curtis Botanical Magazine, maar heeft zijn naam te danken aan de toenmalige secretaris van de Zuid Afrikaanse Horticultural Society, de heer John Sanderson.
In zuid Afrika werd de bloem kerstklokje genoemd, omdat hij daar rond de kerst bloeit. Tweede helft van de 20e eeuw is de Sandersonia vooral bekend in Nieuw Zeelland, waar het gerust een groot gewas genoemd kon worden. Begin tachtigerjaren van de 20e eeuw is de plant naar Nederland gekomen en sindsdien zijn de Nederlandse telers er mee aan het experimenteren. Na jaren van vallen en opstaan, is het enkele telers gelukt om de bloemen in Nederland succesvol te telen.
In de vaas.
De Sandersonia komt uitstekend tot z’n recht als deze alleen met zijn soortgenoten in een vaas staat, maar ook in een boeket blijft het meestal de meest opvallende verschijning. Hoewel de houdbaarheid goed is, blijft de Sandersonia een tere bloem die voorzichtig behandeld moet worden, zodat de lampionnetjes niet ingedeukt worden. Het gebruik van een schone vaas met snijbloemenvoedsel is voor de Sandersonia een must. De Sandersonia blijft hier echt langer mooi door.