Na de vakantie
Na de vele weken waarin we de vakantie en hete dagen als reden konden opgeven dat de prijzen voor sommige bloemen niet goed waren, moeten we als kweker nu accepteren dat niet zomaar alles te verklaren is. Het oude kwekers gezegde “vrouwen bloot, bloemen in de goot”, is eigenlijk nooit echt waar geweest. Wel is het zo dat als de vrouwen in badpak naar het strand gaan, het gemiddeld vrij warm is.
Als het vrij warm is groeien de bloemen sneller en zijn er meer op de markt. Dit kleine verschil tussen iets meer aanbod en iets minder vraag doet de bloemenprijzen in elkaar storten. Misschien moet de kweker op die dagen ook maar eens naar het strand, of eigenlijk liever, zich met de verzorging van de gewassen bezig houden dan met het oogsten van bloemen. Op dat moment eens een vakje gedeeltelijk overslaan en weer beginnen waar je met een normale aanvoer zou moeten zijn, is een moeilijke, maar zeer nuttige beslissing.
Met de buitenbloemen hebben we nu eenmaal te maken met de schommelingen in de temperatuur, waardoor elke zomer wel eens de planning in het honderd loopt. Het is dan de keus, minder bloemen zetten zodat je met mooi weer nooit te veel hebt, met als gevolg dat je te weinig bloemen hebt als het plotseling kouder is dan gepland, of genoeg bloemen zetten zodat ook bij koudere periodes genoeg te oogsten valt, maar dat er met mooi weer stukken moeten worden overgeslagen.
De keuze hangt natuurlijk ook samen met waar de kosten liggen. Bij sommige teelten liggen de meeste kosten bij de oogst. Hier is het makkelijker om een stukje over te slaan, omdat je dan ook kosten misloopt. Bij andere teelten gaan er al heel veel kosten zitten in de teelt of het plantgoed. Bij deze teelten wordt de keus om een stuk over te slaan een stuk moeilijker. Toch blijft het zo dat als de rechtstreekse kosten voor het oogsten, afzetkosten en vervoer hoger zijn als de opbrengst, het beter is om een stuk niet te oogsten.
Dit jaar ligt de zaak soms nog een beetje anders. We hebben van sommige bloemen gewoon te kort. Dit komt voor een groot deel door de toch aanzienlijke waterschade die sommige bedrijven hebben opgelopen dit voorjaar. Bij sommige pioenen en Dahlia kwekers is de helft van de oogst verloren gegaan door het water. Dat de prijzen dan hoog zijn is alleen maar gunstig voor de telers die geen schade hebben.
Na drie jaar van droogte is het nu precies de andere kant op. Hierbij komt ook nog eens dat de planten die last hebben gehad van het vele water op dit moment slechter tegen de droogte kunnen, omdat het wortelgestel is beschadigd. Dit is de reden dat je nu bij een beetje heet weer direct de watergeef haspels in bedrijf ziet. Een plantje met slechte wortels moet eerder water hebben dan een plant die zijn diepe wortels nog in tact heeft. Je kan op dit moment gerust zeggen dat het voor de bloementeler een ingewikkeld jaar is.
Het probleem is dat we niet weten of het volgende jaar een droog of een nat jaar wordt. Als teler moet je dus rekening houden met beide. Met een nat jaar als dit is het al vrij moeilijk om er voor te zorgen dat de focus blijft liggen op het probleem dat goed water in de zomer in de toekomst wel eens niet vanzelfsprekend zal zijn.
Oplossingen om in de winter water te sparen voor de zomer heeft dit jaar al problemen opgeleverd rond het IJsselmeer, waar percelen pioenen verzopen zijn omdat het water in het IJsselmeer deze winter hoger is gehouden. Een gewone dijk houdt blijkbaar het water dat onder de dijk door komt niet tegen. De toekomst vergt dus nog vele dure innovaties voordat we het vele water in de winter veilig kunnen bewaren voor de droge zomers. Na de vakanties hebben de telers dus nog genoeg aandachtspunten om zich in de komende winter mee bezig te houden.
Met foto van: www.roosfoto.nl