Amaryllis
De Amaryllis is waarschijnlijk een van de meest opvallende bolbloem gewas uit ons assortiment. Hoewel de naamgeving van deze vaak roze bloem wat discutabel is, deze vorm heet eigenlijk Hyppeastrum, is de bloem bij de consument beter bekend onder de naam Amaryllis.
De Amaryllis is een bolgewas dat door de kweker in bloei wordt getrokken om er daarna bloemen van te snijden. De bollen van de Amaryllis worden echter ook los verkocht, zodat de consument deze zelf in een pot in bloei kan trekken. Meestal wordt er dan gekozen voor een tussenvorm waarbij de bol al op de pot is geworteld en de pot alleen nog in de vensterbank gezet hoeft te worden voor een mooi resultaat.
Tegenwoordig zijn er ook bollen te koop die in was zijn gedompeld en die helemaal geen potgrond meer nodig hebben en helemaal vanzelf in bloei komen. De Amaryllis als snijbloem is een intensieve teelt die veel kennis vraagt. Goede bollen en een gezonde grond zijn noodzakelijk. Zonder goede teeltkennis zouden alle Amaryllissen op precies hetzelfde tijdstip bloeien. De Amaryllis is er naast rood in veel verschillende kleuren, van wit tot extreem bruinrood. Ook tweekleurige, gestreepte maar ook dubbele bloemen komen steeds vaker voor.
Van de teler.
De teelt van Amaryllis voor de snijbloem is zeer specialistisch. De bollen worden na een periode boven de grond droog te zijn bewaard geplant. Na dit planten groeit er alleen blad op de bollen. Deze bladeren zijn de fabriek die de bol in de gelegenheid stelt de bloemen aan te maken. In de nazomer, als de bloemen gevormd zijn wordt al het blad verwijderd en komen de bloemstelen naar boven. Door te spelen met de bodemtemperatuur en het tijdstip van afmaaien wordt er een langere oogstperiode gecreëerd. Na de bloei groeien er weer bladeren uit de bol en begint het verhaal weer van voor af aan. In de meeste gevallen blijven de bollen twee tot drie jaar vast in de grond zitten.
Op de vaas.
De Amaryllis heeft een uitstekende houdbaarheid. Een vaasleven van twee weken is goed haalbaar. Natuurlijk is het dan wel belangrijk om de uitgebloeide bloemen weg te halen, zodat de volgende bloemen de ruimte krijgen. Vooral bij de zwaardere takken zitten er veel bloemen in de knop. Dat er met de Amaryllis veel mogelijk is blijkt uit het feit dat je ze zelfs op z’n kop kan laten uitbloeien.
Als je ze aan een draadje op z’n kop ophangt en de holle steel volgooit met water, bloeien ze tot de laatste bloem uit. Natuurlijk is dit een beetje voor de creatievelingen onder ons, maar het geeft de mogelijkheden aan. In een gewone hoge vaas heb je met drie takken al een hele mooie vaas bloemen. De topaanvoer periode van de Amaryllis is voor en rond de kerst, maar voor de liefhebber is de bloem jaarrond beschikbaar.
Voor de liefhebber.
De Amaryllis is een geslacht uit de narcisfamilie (Amarylidaceae). Tot deze familie behoren natuurlijk ook de narcissen, Nerine en het sneeuwklokje. Deze familie is te herkennen aan het onderstandig vruchtbeginsel. Bij de meeste planten zit dit vruchtbeginsel in de bloem, maar bij de narcisachtigen zit het eronder. Dit is goed te herkennen aan de verdikking onder de bloem. De naam Amaryllis behoord eigenlijk toe aan de groep roze bloeiende Amaryllis belledonna.
De vormen die wij nu Amaryllis noemen behoren eigenlijk tot het geslacht Hyppeastrum. In het recente verleden werd deze naam ook voor dit product gebruikt. Op dit moment is de naam Amaryllis eigenlijk geheel als correct geaccepteerd. De naam Amaryllis zou zijn afgeleid van het Griekse amaryssein, wat stralen, fonkelen of twinkelen betekend.