Nerine
![Summerflowers_Flowerstory_Nerine Foto van een roze Nerine. 5 bloemen op 1 stam. op de achtergrond de groene bladeren van de Nerine plant groeiend in de kas.](https://www.summerflowers.nl/wp-content/uploads/bb-plugin/cache/Summerflowers_Flowerstory_Nerine-scaled-panorama-7a5e159284b2859f759f9a85e8328769-5bd71e21f2872.jpg)
De Nerine is een voor Nederland best wel uitzonderlijke bloem. Waarschijnlijk omdat de bloem zijn oorsprong heeft op het zuidelijk halfrond, n.l. Zuid Afrika is de natuurlijke bloeitijd van deze bloem in het najaar. Als deze bloem in de tuin wordt geplant bloeit hij in oktober en november.
De Nerine is een bolgewas dat verwant is aan de Amaryllis. Nadat de Nerine door een ongelukkige schipbreuk op het Kanaaleiland Guernsey terecht is gekomen werd het bolgewas daar als eerste in Europa geteeld. Natuurlijk zijn de telers met deze mooie bolbloem aan de slag gegaan en zijn de bollen via dit Kanaaleiland uiteindelijk ook weer in Nederland terecht gekomen.
De zeer sierlijke bloemen bloeien nu aan mooie rechte stelen en hebben vaak tot wel tien bloemen per steel. De kleur van de Nerine is van oudsher oudroze. Deze kleur is te zien bij de Cultivars ‘Ras van Roon’ uit Kennemerland en ‘Favourite ’ uit het Westland. De veredeling van dit gewas gaat langzaam, maar de Nerine wordt steeds mooier.
Door deze intensive veredeling zijn er niet alleen meer kleuren op de markt gekomen, ook de kwaliteit van de bloemen is enorm verbeterd. Er zijn nu heel mooie witte Nerine te koop en ook de kleuren licht roze, zalmkleurig en donkerroze zijn nu op de markt. De laatste jaren is er zelfs een vrijwel rode Nerine te koop in de betere bloemenwinkel.
Van de teler.
De Nerine is eigenlijk een heel onvoorspelbare bloem. Net als de Amaryllis legt de bol bloemen aan die niet direct uitgroeien. De kunst is het om de bloemen uit de bol te laten groeien op het moment dat de teler dat wil. Dit spel is echter zo ingewikkeld en soms onvoorspelbaar dat het jaren heeft gekost voordat een beetje duidelijk was hoe je de teelt een beetje betrouwbaar kon maken.
Op dit moment zijn er een aantal kwekers die dit redelijk goed onder de knie hebben, zodat er ook buiten het seizoen Nerine te koop is. Naast het vinden van mooie soorten is het dus ook belangrijk dat deze soorten ook de eigenschappen hebben die het telen ervan mogelijk maken. De langzame ontwikkeling maakt het ook iets lastiger om heel snel sterkere soorten op de markt te krijgen. Toch is de gezondheid van de soorten één de belangrijkere onderdelen van de veredeling. Ook de Nerine telers weten dat de toekomst zit in het telen van gezonde bollen en niet in het bestrijden van ziekten.
In de vaas.
Dat de Nerine nu mooie rechte stelen heeft komt voor een deel omdat dit altijd de vraag vanuit de markt was. Kromme stelen werden op de veiling niet betaald en daarom ook vaak niet aangevoerd, maar weggegooid. Nu het beter lukt om alleen rechte stelen te telen en de contacten tussen de teler en bloemist beter worden, wordt duidelijk dat er ook voor de gebogen takken best een vrij goede markt is.
Vooral de beetje creatieve bloemist gaat soms speciaal naar de teler om de gebogen takken op te halen. De bloemen op de gebogen stelen doen het namelijk precies even goed als op een rechte steel, maar met die gebogen stelen zijn heel leuke dingen te maken. Het is natuurlijk een beetje vreemd als een bloemist rechte stelen ten behoeve van een bepaald bloemstuk krom gaat maken terwijl de kweker de gebogen takken weggooit. Deze ontwikkeling toont aan dat een goed en rechtstreeks contact tussen teler en bloemist extreem belangrijk is. De houdbaarheid van de Nerine is eigenlijk gewoon goed.
Voor de liefhebber.
De Nerine is een inheems gewas met ongeveer 30 soorten in Zuid Afrika. Hoewel ze eerst als lelie werden beschreven zijn ze hier niet aan gerelateerd. De Nerine behoord tot de familie Amarylliaceae. Tot deze zelfde familie behoren ook de Amaryllis, Narcis en het sneeuwklokje. Gezamenlijk kenmerk is dat het vruchtbeginsel bij deze familie niet in de bloem zit, maar eronder, een z.g. onderstandig vruchtbeginsel. Dit is ook bij de Nerine heel mooi te zien.
De eerste officiële naam die in 1755 aan deze plant werd gegeven was Imhofia. In 1820 is de naam veranderd in Nerine. Deze naam komt van het verhaal dat een schip met bollen voor bestemming Nederland in het kanaal schipbreuk leed en de dozen met deze bollen aanspoelde op de kust van Guernsey. Onder het gunstige klimaat van het Kanaaleiland werden de bollen vermeerderd. De naam Nerine is vanwege deze gebeurtenis afgeleid van de naam Nereids. Dit is de naam voor zeenimfen uit de Griekse mythologie. De Nerine heeft dus zijn naam te danken aan de 50 prachtige dochters van de zeegod Nerius.
Waarschijnlijk is de naam ook ingegeven door het feit dat de Nerine toch altijd een beetje doet denken aan pure vrouwelijke schoonheid: de fraai gevormde bloemen, die glinsteren door de met zilver en goud bestoven bloembladen, een zeemeermin waardig.