Skimmia
De Skimmia die wij als snijbloem kennen zijn eigenlijk takken met nog niet bloeiende bloemknopjes. Omdat de bloemknopjes al vanaf november een goede sierwaarde hebben, zijn ze de hele winter als snijbloem te gebruiken. De echte bloei, die ongeveer in april/mei plaatsvind duurt ongeveer twee weken en is indrukwekkend. Zeker de fraaie geur die de wit-roze bloemetjes verspreiden maken de Skimmia ook een zeer gewaardeerde tuinplant.
De Skimmia wordt de laatste jaren erg geassocieerd met de kerstperiode, maar eigenlijk doen we de bloem hiermee tekort. Juist na de kerst is de Skimmia zeer gewaardeerd, omdat de neutrale vorm van de tak samen met zijn, meest donkergroene, blad met erg veel andere bloemen is te combineren. Vooral de combinatie met de op dit moment ruim beschikbare bolbloemen is zeer succesvol.
Teelt van Skimmia
De teelt van de Skimmia is niet echt makkelijk. Natuurlijk lijkt het simpel om van een mooie volgroeide plant de mooie lange takken te knippen en als snijbloem te verhandelen. Voor de kweker is het echter ook belangrijk dat de planten in goede gezondheid de volgende jaren ook mooie oogstbare takken produceren. Om dat voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat de grond in orde is.
Voor de Skimmia is het vooral van groot belang dat de pH van de grond klopt om voldoende voeding en vooral sporen elementen op te kunnen nemen. Als dit niet in orde is worden de bladeren geel en gaat de groei uit de plant. Alleen bij een goed groeiende plant is het mogelijk om elk jaar takken te snijden. Voor de extra grote takken zijn twee groeijaren nodig. Voor deze takken moet de plant dus twee jaar verzorgd worden.
Omdat de Skimmia een groenblijvende plant is vergt dit het hele jaar door verzorgingsaandacht. Het blad moet natuurlijk mooi blijven. Natuurlijk worden ook bij de Skimmia door selectie steeds gezondere variëteiten gevonden die nog beter aan de eisen van deze tijd voldoen.
Extra informatie voor de liefhebber.
Skimmia behoort tot de wijnruitfamilie (Rutacea). De Skimmia heeft maar 7 tot 8 soorten waarvan de meeste afkomstig zijn uit Oost Azië. Het aantal Cultivars (gestekte selecties) is echter veel groter. De plant is kenmerkend door zijn stevige leerachtige bladeren. De Skimmia heeft eigenlijk drie verschijningsvormen.
De eerste zijn de bloemknoppen, die al lang voor de bloei in april en mei voor grote sierwaarde zorgen. Hierna is er een bloeiperiode van ongeveer 2 weken. Er is ook een verschijningsvorm die veel mensen niet kennen en dat is de bes-vormende Skimmia.
Om dit in de tuin voor elkaar te krijgen is het belangrijk om zowel mannelijke en vrouwelijke exemplaren dicht bij elkaar te hebben staan. Dit zijn andere soorten dan die voor de snij worden gebruikt. In het tuincentrum kunt u deze bes-vormende planten met de bes erin kopen, zodat u dan zeker weet dat u de goede hebt. Voor de snij wordt de Skimmia japonica Rubella gebruikt. De bes-vormende variant wordt Skimmia japonica Reevesiana genoemd.
Naast de gewone donkere bloemknoppen zijn er ook Skimmia ’s die witte knoppen hebben en Cultivars met bont blad. Deze beide aanwinsten hebben duidelijk bijgedragen aan de hernieuwde populariteit van deze bijzondere plant.
Op de vaas.
De houdbaarheid van de Skimmia is eigenlijk eindeloos. Als de vaas niet langere tijd zonder water komt te staan, kan deze het makkelijk aan maand op de vaas uithouden. Dit is ook de reden dat de Skimmia makkelijk in kerststukjes gebruikt kan worden. Alleen als het belangrijk is dat de Skimmia het nog langer uithoud en ook zijn mooie bladkleur behoud is het nuttig om ook aan de vaas met Skimmia snijbloemenvoedsel toe te voegen.