storytelling

Storytelling....

Narcis

NarcissusDe Narcis behoort net als de Amaryllis, de Nerine en het Sneeuwklokje tot de familie Amarylliaceae oftewel de Narcisfamilie, uiteraard ook wel de Amaryllisfamilie genoemd. Narcis is waarschijnlijk één van de meest ondergewaardeerde bloemen uit ons land. Terwijl veel mensen bij Narcis alleen denken aan de z.g. Paas-klokken, is er een veelvoud aan kleuren en vormen beschikbaar. Het is dan ook hoognodig om deze eens onder de aandacht te brengen. De schoonheid van de Narcis is zelfs zo groot dat iemand die zich er mee vergelijkt Narcistisch wordt genoemd. Dit houdt in dat hij zichzelf zo mooi en belangrijk vindt, dat hij belangrijker is dan anderen. Je moet dus wel van goede huize komen om dit als bloem te bereiken. De Narcis is  verre van gewoon, er bestaan van deze bloem niet alleen erg veel kleuren, maar de Narcis is er ook nog eens in een veelvoud aan vormen. Er zijn een veelvoud van vormen beschreven, zoals bv. Trompet, Grootkronig, Dubbel, Spleetkronig en Trosnarcis. Dit is maar een kleine greep uit de beschikbare vormen van de Narcis, want er zijn zo’n 8000 soorten in globaal 12 hoofdgroepen. Naast voor zijn grote schoonheid, wordt de Narcis ook nog om zijn medicinale eigenschappen geteeld. De in de Narcis aanwezige stof galathamine (afgeleid van de officiële naam van het Sneeuwklokje, Galanthus) wordt gebruikt als grondstof voor een medicijn dat werkt tegen geheugenverlies bij Alzheimer patiënten.

Van de teler:

De Narcis wordt in Nederland geteeld om als bol over de hele wereld verhandeld te worden. In tuinen zijn ze vaak de blikvanger in het vroege voorjaar. Van oudsher worden de Narcissen ook, zoals dat in vakjargon heet “afgebroeid”. De teler prepareert de bollen, zodat deze in de kas op de door hem gewenste tijd in bloei komen en als snijbloem kunnen worden verkocht. Het is verrassend dat het assortiment enorm is uitgebreid, maar dat het grote publiek dit niet weet. De Narcissenkwekers zijn dan ook zeer verheugd dat ze hun mooie product op de TV mogen laten zien. De telers willen niets liever dan dat iedereen mee kan genieten van de passie die zij bij deze uitzonderlijk bloemen voelen.

Naast het “gewone” assortiment, zoals de Narcis Trompet narcis ‘Dutch Master’, de Grootkronige narcis ‘Carlton’ en de twee kleurige ‘Ice Follies’, en de dubbele ‘Dick Wilde’, zijn er ook de trosnarcissen. Hier aanwezig de enkelbloemige ‘Grand Soleil dÓr ’ ,‘Avalance’ en ‘Paperwhite’, en de bubbelbloemige trosnarcis ‘Sir Winston Churchill’. De meeste trosnarcissen verspreiden ook nog eens een parfumachtige geur zodat het voorjaar direct in huis staat.  Kortom een prachtig schouwspel waar je niet op uitgekeken raakt.

Nederlands

Copyright © 2017. All Rights Reserved.

 

logo Summerflowers.nl

Kortenbachstraat 15 - 2211GW Noordwijkerhout 
06-51312207 - info@summerflowers.nl 

 

Floral Fundamentals     logo slot     stimuflori

Sponsors

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x